Elfoglalta a nagykövetséget a diplomata, akit már Juan Guaidó nevezett ki

Horizontal DEMONSTRATION POLITICAL CRISIS DIPLOMACY EMBASSY Venezuelans living in Costa Rica, who support opposition leader and Venezuelan self-declared acting president Juan Guaido, demonstrate outside the Venezuelan embassy in San Jose to request the de
Costa Ricában élő venezuelaiak az ellen-nagykövetet támogatandó demonstráltak a nagykövetségnél
Vágólapra másolva!
Elfoglalta nagyköveti tisztségét Costa Ricában a venezuelai ellenzék diplomáciai képviselője szerdán, a közép-amerikai ország azonban bírálta az elhamarkodottnak tekintett lépést.
Vágólapra másolva!

A Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető által kinevezett María Faría szerdán vehette át országa San José-i nagykövetségének irányítását. Costa Rica a 14 amerikai országot tömörítő Limai Csoport tagjaként Juan Guaidót a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként ismeri el.

Nem tudni, hogy jutottak be az épületbe

Faría megbízólevelét február közepén nyújtotta át Carlos Alvarado Costa Rica-i elnöknek – jelentette az El Comercio című helyi napilap. Az újság szerint a San José-i vezetés ezt követően hatvannapos határidőt engedett a Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök által megbízott diplomáciai személyzetnek a közép-amerikai ország elhagyására. Az El Comercio emellett – részletek említése nélkül – közölte azt is, hogy az eddigi venezuelai nagykövet már hosszabb ideje nem látta el feladatait.
Faría hivatala arról tájékoztatott, hogy az új nagykövet könyvelők és jogi tanácsadók csoportjával dolgozik az átmeneti folyamat rendezettségének biztosítására. Egyelőre azonban nem világos, hogy a Guaidó által kinevezett nagykövet és munkatársai miként jutottak be a diplomáciai képviselet épületébe.

Costa Ricában élő venezuelaiak az ellen-nagykövetet támogatandó demonstráltak a nagykövetségnél Forrás: AFP/Ezequiel Becerra

Costa Rica tiltakozni fog

A Costa Rica-i külügyminisztérium ugyanakkor bírálta a lépést, és közölte, jegyzékben fog tiltakozni, amiért Faría a határidő lejárta előtt foglalta el helyét a nagykövetségen. „A Costa Rica-i kormány számára elfogadhatatlan az ilyen eljárás, mert sérti a tisztelet és bizalom alapvető diplomáciai szabályait a nemzetközi közösség kapcsolataiban, s mindenekfelett a nemzetközi jog normáit” –hangsúlyozta a tárca állásfoglalásában.

Mint a tolvajok

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter szintén bírálta a történteket. „Mint a tolvajok, reggel egy csoport idegen hatolt be a venezuelai nagykövetség épületébe Costa Ricában” – írta Twitter-üzenetében Maduro kormányának tárcavezetője. „Az állam kormányának ki kell kényszerítenie a diplomáciai kapcsolatokról szóló egyezmények betartását, és garantálnia kell a biztonságot, illetve zavartalan működést személyzetünk, valamint létesítményeink számára” – tette hozzá.

Tik-tak

A nap folyamán a venezuelai ellenzékhez tartozó mintegy harminc tüntető gyülekezett a diplomáciai képviselet előtt. „Tik-tak, tik-tak” – skandálták arra utalva, hogy Maduro szerintük nem sokáig marad hatalmon. Helyszíni beszámolók szerint legalább egy kormánypárti venezuelai aktivista is megjelent a helyszínen.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök és Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek.