Tiltakozó zöldpárti EP-képviselőket vettek őrizetbe Belgiumban

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek négy zöldpárti európai parlamenti képviselőt szerda délelőtt Belgiumban, amiért az amerikai nukleáris fegyverek európai jelenléte ellen tüntetve engedély nélkül behatoltak egy légitámaszpont területére.
Vágólapra másolva!

A képviselők egy civil szervezet aktivistáival együtt hatoltak be a támaszpont területére, és

elállták a kifutópályát, amelyet a belga légierő F-16-os vadászgépei használnak, közben "Atomfegyvermentes Európát!" feliratú táblákat tartottak a magasba.


A zöldpárti frakció tájékoztatása szerint a kontinensen állomásoztatott amerikai atomfegyverek kivonását, a nukleáris fegyverek tilalmáról szóló szerződés minden európai uniós tagállam általi ratifikációját, és egy európai atomfegyvermentes övezet létrehozását követelték.

A demonstráció belga résztvevőit őrizetbe vették.

- mondta Molly Scott Cato, az egyik őrizetbe vett képviselő. Párttársa, Michele Rivasi arról számolt be, hogy még ma is 15 ezer nukleáris robbanófej van a világban, és ebből nagyjából húsz a Kleine Brogel bázison található.

- emelte ki Cato. A kelet-belgiumi Limburg tartományban lévő Kleine Brogel légibázison feltételezések szerint hosszú évek óta amerikai atomfegyvereket tárolnak, de ezt hivatalosan soha nem erősítették meg, igaz, nem is tagadták.