Szijjártó: Két világnézet létezik a migrációval kapcsolatban

SZIJJÁRTÓ Péter; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2019. február 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (k) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (j2) a Budapesti Folyamat miniszteri ülésének előestéjén Isztambulban 2019. február 19-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Világossá vált, hogy két teljesen különböző világnézet, felfogás létezik a migrációval kapcsolatban –szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülését követően.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta: Az Európai Bizottság a konferencián mindent megtett azért, hogy minden arról szóljon, mennyire jó a migráció Európának, és újabb migrációs folyamatokra van szükség, hozzátéve: Brüsszel a Budapest Folyamatot is arra akarta felhasználni, hogy újabb migrációs hullámoknak csináljon kedvet, de sikerült megakadályozni a záródokumentumok egyhangú elfogadását.

A miniszter kiemelte:

A migráció újabb és rendkívüli veszélyeket jelent és tartogat Európa számára.

Mint mondta, a közép-európai egység újra megmutatkozott, a négy visegrádi országon túl Ausztria és Olaszország sem írta alá az isztambuli deklarációt és az abból következő akciótervet. Ezek az országok egyáltalán nem értenek egyet azzal, hogy

a migrációs folyamatok jók lennének, és azokat inspirálni kellene

- tette hozzá.

Az elmúlt hetek nyugat-balkáni eseményei egészen riasztóak. Mind Bosznia-Hercegovinában, mind Észak-Macedóniában olyan terroristákat fogtak el, akik korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet színeiben harcoltak a Közel-Keleten – tette hozzá Szijjártó Péter.

Most, hogy az Iszlám Állam ellen szerveződött nemzetközi koalíció legyőzte a dzsihadista szervezetet, a zsoldos terroristák elkezdenek visszatérni Európába, újabb terrorveszélyt jelentve a kontinens számára.

Egyértelmű információk szólnak arról, hogy a zsoldos terroristák százasával akarnak visszatérni az Európai Unió területére.

Ezt meg kell gátolni, meg kell állítani - közölte a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: mindenki - az ENSZ és Brüsszel is -, aki a migrációs folyamatot ösztönzi, Európa biztonságát sodorja rendkívüli veszélybe, ugyanis a migrációs hullámok újabb lehetőséget adnak a visszatérésre a terroristáknak. Hozzátette: a Nyugat-Balkánon a helyzet egyre drámaibb, Bosznia-Hercegovina területén 25 ezer illegális bevándorló tartózkodik, a beáramlás Görögországba 32 százalékkal nőtt, és Szerbiába is folyamatosan érkeznek az emberek. A magyar határőrök is egyre gyakrabban tapasztalják, hogy az illegális bevándorlók nem a kerítésnél, hanem a legálisan a határt átlépő járműveken elbújva próbálnak bejutni az országba.

Szijjártó Péter az isztambuli konferencia keretében kétoldalú megbeszéléseket folytatott a török, lengyel, horvát, szerb és észak-macedón belügyminiszterrel, a görög migrációügyi miniszterrel, és a bosznia-hercegovinai nemzetbiztonsági miniszterrel.

A Budapest Folyamat

A Budapest Folyamat 1993-ban a magyar fővárosban megalakult migrációs tárgyú kormányközi párbeszéd, amelynek keretei között 52 állam, európai országok és az úgynevezett Selyemút mentén fekvő országok - Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán -, továbbá nemzetközi szervezetek vitatják meg és keresik a megoldást nemzetközi migrációs és menekültügyi kihívásokra. Az együttműködés elnöke 2006 óta Törökország, Magyarország pedig a társelnöki teendőket látja el. Hét ország rendelkezik megfigyelői státussal, többek között az Egyesült Államok.