Nemzetközi drogcsempész-hálózatot működtetett egy illegális bevándorló

Celia Ruiz-Ochoa, Sergio Ruiz
Celia Ruiz-Ochoa és Sergio Ruiz.
Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint hetente akár 1 millió dollárnyi kábítószer is megfordult a kezében. Most börtönben ül lányával, addig szökésben lévő fia viszi a bizniszt.
Vágólapra másolva!

A Celia Ruiz-Ochoa nevű kilencgyerekes illegális bevándorló 18 évesen lépett be az Egyesült Államokba Kalifornián keresztül az akkor két éves fiával, Sergio Ruizzal. A „nehéz helyzetben" lévő anya rendes, tisztességes munka helyett azonban inkább a drogdílerkedésbe fogott bele, ami annyira jól ment neki, hogy nem sokkal később már ő volt a feje egy nemzetközi kábítószercsempész-hálózatnak.

Fiának, akivel anno illegálisan léptek be az USA-ba, 2016-ben adta át a szervezet vezetését. Sergio Ruiz most épp szökésben van, miközben anyja 17 éves börtönbüntetését tölti, lányával együtt.

Celia Ruiz-Ochoa és Sergio Ruiz. Forrás: DEA

A nő ohiói otthonából irányította a drogkereskedelmet, legszűkebb körébe pedig csak rokonait és közeli barátait engedte. A csempészéshez elég változatos eszközöket használtak, többek között repülőket, a postát, futárokat és egyéb járműveket is. A szövetségi hatóságok szerint akár heti 1 millió dollárnyi drogot is kezelhettek. A nő várhatóan 2023-ban, lánya Lizbeth pedig 2021-ben szabadulhat.

Nagyon sikeresek mostanában a drogdíler illegális migránsok.

Az észak-karolinai hatóságok hétfőn számoltak be arról, hogy elfogtak 6 bevándorlót, akik az egyik legkeményebb mexikói drogkartellnek dolgoztak. Olyannyira tökéletes volt az álcájuk, hogy még a közvetlen szomszédaik sem tudtak semmiről. Sem arról, hogy törvénytelenül tartózkodnak az USA-ban, de arról sem, hogy veszélyes bűnözők. Az pedig már szinte természetes, hogy az amerikai határőrség naponta fog el olyan migránsokat, akik drogot visznek magukkal az országba.