Indiai katonák haltak meg egy rajtaütésben Kasmírban

Nation Protest Against The Killing Of CRPF Personnel In The Pulwama Terror Attack EVENT Community CEREMONY Ritual Adaptation TEMPLE TRADITION MEAL Cuisine CROWD person slain Central Reserve Police Force Indian paramilitary Central Reserve Police  Force pe
Family members and relatives and others of slain Central Reserve Police Force (CRPF) soldier, Maneshwar Basumatary mourn near his coffin before his cremation ceremony at village Tamulpur in Baksa district, Assam, India, 16 February 2019. At least 44 Indian paramilitary Central Reserve Police Force personnel were killed and several injured when a Jaish-e-Mohammed militant rammed an explosive-laden vehicle into a CRPF convoy along the Srinagar-Jammu highway at Lethpora area in South Kashmir's Pulwama district on 14 February 2019. (Photo by David Talukdar/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Négy indiai katona meghalt hétfőn a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén a terület elszakadásáért küzdő fegyveresekkel vívott összecsapásban. Már a múlt héten is több halálos támadás volt.
Vágólapra másolva!

Négy indiai katona meghalt egy rajtaütésben Kasmírban. Egy másik katona és egy civil megsebesült a műveletben, amelyet azt követően indítottak, hogy múlt csütörtökön egy öngyilkos merénylő robbantásos támadást követett el egy félkatonai gépkocsioszlop ellen ugyanebben a térségben.

Akkor a merényletben legalább 44-en meghaltak és kéttucatnyian megsebesültek.

Az összetűzés hétfőn kezdődött azzal, hogy az indiai kormányerők bekerítették a dél-kasmíri Pulvama települést, ahol értesüléseik szerint fegyveresek rejtőztek el. A lövöldözés akkor robbant ki, amikor a katonák elkezdték a lakóházak átkutatását.

Az összetűzésben életét vesztette egy indiai őrnagy is. A sebesültek állapota válságos. A rendőrség tájékoztatása szerint azóta megszűnt a lövöldözés, de a katonák folytatták a házkutatásokat.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét.

A 14-i támadásban meghalt áldozatokat temetik Kashmirban február 16-án Forrás: NurPhoto/David Talukdar/NurPhoto/David Talukdar

Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak fegyveres lázadók. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

Kasmír területén a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, amikor a fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg. Az incidensben 20 katona halt meg. A kasmíri lakosság zöme egyébként egyetért a felkelők követelésével, miszerint egyesíteni kellene a területet vagy pakisztáni uralom alatt, vagy független állam megteremtésével.

India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám

a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni.