Az ausztrálok egy külföldi kormányt sejtenek a februári kibertámadás mögött

Vágólapra másolva!
Vélhetően egy külföldi kormány megbízásából törhették fel az ausztrál parlament és a nagyobb pártok informatikai rendszereit - jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök anélkül, hogy megnevezte volna a február 8-án kiderült kibertámadás elkövetésével gyanúsított országot.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál kiberbiztonsági hatóság a parlament számítógépes rendszere ellen irányuló kibertámadás észlelését követően haladéktalanul felszólította a törvényhozás képviselőit, hogy sürgősen változtassák meg a rendszerhez hozzáférést engedő jelszavaikat.

Nincs rá bizonyíték, hogy a választásokat akarták befolyásolni

Morrison a vizsgálatok előzetes eredményeit a parlamentben ismertetve elmondta, hogy a hackerek feltörték a főbb politikai pártok, a Liberális Párt, a Nemzeti Párt és a Munkáspárt rendszereit is.

– Kiberbiztonsági szakértőink úgy vélik, hogy

– tette hozzá.

Morrison nem hozta nyilvánosságra, hogy a hackerek milyen információkhoz fértek hozzá. Mindemellett hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a májusban esedékes választásokat akarták volna befolyásolni.

A minisztériumok rendszereit a kibertámadás ugyanakkor nem érintette, mert azok a törvényhozástól független hálózatot használnak.

Pikáns pletykák fészkét szippantották ki

Az ausztrál kormányfő nem nevezett meg gyanúsítottat, de szakértők szerint

a legvalószínűbb tettes Kína, Oroszország, vagy Irán lehet.

– Ha az indítékot vesszük, úgy Kína a főgyanúsított, miközben Oroszországot sem zárhatjuk ki – mondta Fergus Hanson, az International Cyber Policy Centre agytröszt vezetője.

– A pikáns politikai pletykák fészkét szippantották ki. Belső harcok szennyesét kiteregető e-mailektől kezdve kiderülhet az is, ki milyen politikát támogatott – tette hozzá Hanson.

Peking és Canberra kapcsolatai 2017-ben romlottak meg, amikor Ausztrália belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg Kínát. A két ország azóta a viszonyok rendezését próbálja elérni, bár Ausztrália továbbra is óvatos Kínával szemben.

A feszültségek februárban ismét fokozódtak, miután az ausztrál hatóságok megvonták egy befolyásos kínai üzletember vízumát. Ausztrália néhány hónapja ráadásul kizárta az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) fejlesztéséből a nemzetbiztonsági kockázatnak tekintett kínai Huawei Technologies vállalatot.