Venezuela: önkéntesek ezrei esküdtek fel Juan Guaidónak

Horizontal HUMANITARIAN AID POLITICAL CRISIS
Egyelőre a határ kolumbiai oldalán vesztegel az Egyesült Államoktól kapott segélyszállítmány
Vágólapra másolva!
Önkéntesek ezrei esküdtek fel Caracasban Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek szombaton, hogy segíteni fognak a Venezuelának szánt humanitárius segély szétosztásában. "Brigádokat fogunk felállítani, hogy a segélyt behozhassuk az országba" - hangsúlyozta az ország ideiglenes államfőjének magát kikiáltó Guaidó.
Vágólapra másolva!

A venezuelai Teherfuvarozók Szakszervezetének segítségével február 23-án tervezik behozni a segélyszállítmányokat a szomszédos országokban létrehozott gyűjtőhelyekről.

A Guaidót elsők között elismerő Egyesült Államok által küldött segélyszállítmány jelenleg a venezuelai-kolumbiai határ menti kolumbiai városban, Cúcutában vesztegel, miután a venezuelai hadsereg a múlt héten barikádot emelt a Tienditas nevű határhídon. Az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője korábban azt állította, hogy a segélyszállítmány szétosztásához 250 ezer ember jelentkezett önkéntesnek.

Egyelőre a határ kolumbiai oldalán vesztegel az Egyesült Államoktól kapott segélyszállítmány Forrás: AFP/Luis Robayo

Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól. A külföldi segély bejuttatása Venezuelába az utóbbi napokban az ellenzéki többségű parlament elnöke, Juan Guaidó és Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök közötti hatalmi vetélkedés legfőbb elemévé vált. Maduro fenyegetésként értékeli a támogatást, amely szerinte az Egyesült Államok katonai beavatkozásának előkészítésére szolgál.

"A hadsereg készen áll megvédeni az országot" - jelentette ki Maduro. Guaidó viszont a katonákat arra szólította fel, hogy álljanak az ellenzék mellé, és engedjék át a határokon a latin-amerikai országnak szánt, égetően szükséges segítséget.