Terroristáknak segíthetett két belga üzletember

vegyi fegyver
Védőfelszerelést viselő katonák egy vegyi támadást szimuláló gyakorlaton
Vágólapra másolva!
Börtönbüntetésre ítéltek két üzletembert Belgiumban, amiért vállalataikon keresztül nagyobb mennyiségben olyan tiltott anyagokat szállítottak Szíriába, amelyek felhasználhatók vegyi fegyverek előállítására is. 
Vágólapra másolva!

Az illetékes antwerpeni bíróság kimondta, hogy

az érintett három cég illegálisan, megfelelő engedélyek nélkül szállított mintegy 168 tonna vegyi anyagot Szíriába 2014 és 2016 között.

Az AAE Chemie Tradingre, az Anex Customsra és a Danmar Logisticsre 75 ezer-500 ezer eurós pénzbírságot szabtak ki az egyebek mellett a szaringáz egyik fő alkotóelemének számító, nagy tisztaságú izopropanol kivitele miatt. Két cégvezetőt pedig egy év, illetve négy hónap szabadságvesztésre ítéltek - írta a Le Soir című napilap.

Az ítéletet nagyjából egyéves bírósági eljárás előzte meg, amely a Knack című flamand újság és egy német civil szervezet tényfeltáró jelentése után indult meg.

- mondta Kristof Clerix, a Knack munkatársa.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a vállalatok mellett a belga vámhivatal is felelős, mert nem végezte el a feladatát.

Az ENSZ legfrissebb, 2016-os összesítése szerint a vizsgált időszakban Kína és Libanon után Belgium adta el a legtöbb izopropanolt Szíriának.

Egyes vegyi anyagok szíriai exportjához 2013 óta különleges engedély szükséges, mások bevitelére a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szigorú tilalmat írt elő. A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban több alkalommal is bevetettek vegyi fegyvereket.