Újabb migránskaraván érkezett az Egyesült Államok határához

Horizontal MIGRANT SHELTER
A migránsok többsége hondurasi
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerdán bejelentette, hogy átcsoportosít katonákat a mexikói határon a texasi Eagle Pass település közelébe, mert újabb migránskaraván érkezett a mexikói oldalra. Kétszázötven fős egységről van szó, amelyben egészségügyi és műszaki részleg is szolgál.
Vágólapra másolva!

Bő másfélezer közép-amerikai migráns érkezett a hét elején a határ túloldalára, Piedras Negras városába, ahol a helyi hatóságok egy üzemen kívüli gyártelepen rögtönöztek nekik ideiglenes szálláshelyet, és ellátták őket hálómatracokkal, plédekkel, élelemmel, távközlési lehetőséggel.

A migránsok többsége hondurasi Forrás: AFP/Julio Cesar Aguilar

A két ország közötti határ ezen a szakaszon a Rio Grande folyó, amely felett híd köti össze Piedras Negrast és a texasi Eagle Passt. A híd amerikai oldalán pajzsokkal is felszerelkezett rendőrök állnak, hogy megakadályozzák a törvénytelen bejutást az Egyesült Államokba. Közben a mexikói rendőrség és hadsereg emberei körbevették a gyártelepet, és nem engedik ki onnan a migránsokat, nehogy tömegével meglóduljanak, és áttörjenek a hídon.

Az Eagle Pass-i tisztviselők naponta tizenkét-tizenöt menedékkérő adatait tudják feldolgozni, így az ezerhatszáz fős karavánból sokan hónapokig a határnál rostokolhatnak.