Franciaország kizsákmányolja Afrikát, ezért felelős a migrációért

Agadez
Migrants live in a poor neighbourhood in the city of Agadez in Niger, until they have enough money to continue their journey through the Sahel desert to Libya or Algeria, as part of their journey towards Europe, taken April 27, 2015. Photo: Ali Abdou/dpa
Vágólapra másolva!
Franciaország tizennégy afrikai országban nyomtat pénzt, amellyel megakadályozza ezen afrikai országok fejlődését, és hozzájárul a migránsok útnak indulásához, akik aztán vagy életüket vesztik a Földközi-tengeren, vagy az olaszországi partokra érkeznek - nyilatkozta az olasz lapoknak Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes. A téma kapcsán két magyar szakértő azon véleményének adott hangot, hogy Franciaország tulajdonképpen újragyarmatosítja Nyugat-Afrikát. 
Vágólapra másolva!

Az Öt Csillag Mozgalom vezetője nem először hibáztatja a migrációs válság kialakulásáért Franciaországot, kijelentései miatt pár napja be is kérették Párizsban az olasz nagykövetet, Di Maio azonban továbbra is egyfajta

gyarmatosítással vádolja a franciákat

– hangzott el a Kossuth Rádió külpolitikai műsorában.

Luigi Di Maio Forrás: AFP/Andreas Solaro

Az olasz miniszterelnök-helyettes szavai első hallásra talán túlzásnak tűnhetnek, ám azt, hogy az egykori afrikai gyarmatok továbbra is függnek Franciaországtól, a hivatalos francia politika is többször elismerte.

Jacques Chirac korábbi államfő például 2008-ban azt mondta,

Di Maio valójában telibe talált, amikor azt mondta, nyolc nyugat- és hat közép-afrikai országot Franciaország egyfajta csellel új gyarmatként csatornázott be, és az „afrikai frankjával" folyamatosan nyomást gyakorol rájuk.

– fejtette ki Szomráky Béla Olaszország-szakértő a Kossuth Rádióban.

A bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron elnök hiába mondta, hogy kiléphetnek azon afrikai államok, amelyeknek nem tetszenek a feltételek – ez a gyakorlatban nem így működik.

Ráadásul Franciaország katonai támaszpontokat is telepített ezekbe az országokba

– reagált rá Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, nemzetközi jogász.

Kifejtette: Párizs titkos szerződéseket is köthetett a korábbi gyarmatokkal.

Ha léteznek ilyenek, azok a rendfenntartással kapcsolatosak, azaz

Az a nyolc vezető viszont, amelyik nem akart csatlakozni,

rövid időn belül meghalt

– jegyezte meg Tóth.

Az is gyakori, hogy a franciák megpuccsolják a nekik nem tetsző, demokratikusan megválasztott afrikai kormányokat.

Összehasonlítva a két korábbi nagy gyarmattartót, a franciákat és a briteket, mintha Franciaország keményebben fogná a korábbi gyarmatait.

– mondta a nemzetközi jogász.

Franciaország még mindig sakkban tartja korábbi gyarmatait

A volt gyarmatok a valutatartalékaik 65 plusz 20 százalékát különféle címeken a Francia Nemzeti Bankban vagy annak Afrikába kihelyezett fiókjaiban kell tartsák, és csak a fennmaradó 15 százalék felhasználásáról dönthetnek szabadon.

– hangsúlyozta az Olaszország-szakértő.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy Di Maio számára miért most jött el a legmegfelelőbb pillanat a vádaskodásra, Szomráky Béla azt felelte: pár hónapja még az olasz vezetők sem biztos, hogy ismerték a francia-afrikai hátteret, az utóbbi időben viszont üzengetések formájában elharapózott a két ország diplomáciai kapcsolata, és

az olasz politikusok most látták elérkezettnek a pillanatot, hogy „odaszúrják" a francia-afrikai kapcsolatokat.

Macron elnök európai értékekről beszél, de miféle érték az, ha szegény sorsú nemzeteket 18-19. századi stílusban kizsákmányolnak? – tette fel a kérdést a szakértő.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Ludovic Marin

Franciaországnak erős a befolyása az unión belül, és sokáig a legfontosabb alapítónak számított.

– mutatott rá Tóth Norbert.

Hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni a többi gyarmattartó országot sem, kiemelve Belgium kongói népirtását a 19. és a 20. század fordulóján.

A belga népirtás halálos áldozatainak a számát nehéz megbecsülni, a kutatók nagyjából 10 millió köré teszik.

„A belgáknak van a legtöbb takargatnivalójuk" – nyomatékosította, és hozzátette:

A Benelux államokat és a franciákat szent tehenekként könyvelik el az európai integrációban, holott vannak olyan történelmi bűneik – például a gyarmatosítás –, melyek hatásai a jelenben is érzékelhetők.

Azért jönnek a migránsok Nyugat-Afrikából, mert a franciák tönkretették a hazájukat

Tóth elmondta: a brit gyarmatbirodalom megszűnése – bár voltak konfliktusok – a brit korona bölcsességének is az eredménye,

Helyi lakók a francia befolyás alatt lévő nigeri Agadez városában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ali Abdou

Ez arra is visszavezethető, hogy Franciaország mindig centralizált állam volt, és ez látható a megyéknél is, például Korzika esetében.

A britek pont emiatt voltak stabilabb és sikeresebb gyarmattartók, mivel nagyobb önállóságot engedtek a mai nemzetközösség országainak – tette hozzá.

A probléma inkább onnan ered, hogy

Franciaország a gyarmatok függetlenné válását merő formalitásnak tekintette.

Eljátszatták velük a választásokat, de valójában továbbra is gyarmati sorban akarták tartani őket – jegyezte meg Szomráky.

A Száhel-övezet, ahol a migráció a legtöbb problémát okozza, (korábbi) francia érdekszféra.

– mondta Tóth Norbert.

Ugyanakkor a francia állam továbbra is törvényesen sarcolja és fosztogatja ezeket az államokat, mélyszegénységben tartva azokat, valamint hozzájárulva a migráció elindításához – fejtette ki Szomráky.