Erkölcsi bizonyítványt fog kérni a venezuelai migránsoktól Ecuador

Lenín Moreno
Lenín Moreno, Ecuador elnöke.
Vágólapra másolva!
Erkölcsi bizonyítvány bemutatását fogják kérni a határon az ecuadori hatóságok a Venezuelából érkező migránsoktól, miután a hétvégén egy venezuelai meggyilkolt egy terhes ecuadori nőt.
Vágólapra másolva!

A gyilkosságot szombaton követte el egy venezuelai férfi az észak-ecuadori Ibarra városában.

Ez az első ismert emberölés, amelyet egy venezuelai bevándorló követett el, mióta százezrek érkeztek Venezuelából a politikai, gazdasági és társadalmi válság elől menekülve.

Az EFE spanyol hírügynökség közlése szerint a venezuelai férfi áldozata egy kétgyermekes, terhes nő volt.

Az EFE információi szerint jelenleg mintegy 250 ezer venezuelai él Ecuadorban.
Otto Sonnenholzner ecuadori alelnök közölte: általánosítás nélkül, de erős kézzel, különbséget kell tenni a Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya elől menekülők és a helyzettel visszaélő, bűncselekményeket elkövetők között.

Lenín Moreno ecuadori elnök Forrás: AFP/Juan Ruiz

Az alelnök hozzátette: Caracas visszautasította Quito arra vonatkozó kérését, hogy információkat osszon meg az Ecuadorba belépni akaró venezuelai állampolgárokról. A hírt közlő Reuters hírügynökség emlékeztetett: a gyilkosság nyomán

Lenín Moreno ecuadori elnök a hétvégén bejelentette, hogy különleges „egységeket” hoz létre a venezuelaiak jogi státuszának ellenőrzésére „az utcákon, a munkahelyeken és a határon”.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter élesen bírálta Moreno bejelentését, és azzal vádolta meg Quitót, hogy „fasiszta üldözésre” bujtogatja az ecuadoriakat.

A közösségi oldalakon közzétették a bűncselekményről készült, az ecuadori lakosságot megrázó videófelvételt, úgymint a venezuelaiak elleni zaklatást ábrázoló számos felvételt, ezeken például az látható, ahogy kövekkel dobálnak venezuelaiakat vagy felgyújtják személyes tárgyaikat.
Eduardo Febres Cordero, a külföldön élő venezuelaiak alapítványának elnöke közölte:

a gyilkosság hatására idegenellenes erőszakos cselekmények történtek szerte Ecuadorban. Elmondta: hétfőn több mint nyolcvan venezuelait sújtó erőszakcselekményről kaptak jelentést.

Példának azt hozta fel, hogy Ibarrában nőket és gyerekeket támadtak meg egy buszmegállóban.

Maduro pártja, a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) szerint e támadások az Ecuadorban tartózkodó venezuelaiak „emberi jogai megsértésének” minősülnek, és „nagyon felelőtlennek tartják, hogy egy államfő (Moreno) ilyen szintre süllyedjen, és elősegítse a gyűlöletet”.

Diosdado Cabello, a PSUV első alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón bejelentette: Michelle Bachelet-hez, az ENSZ emberi jogi főbiztosához fordulnak azzal a kéréssel, hogy indítsanak vizsgálatot az ecuadori elnök ellen, aki – mint a venezuelai fél állítja – „gyűlöletbeszédet folytat a venezuelaiakkal szemben Ecuadorban”.

María Paula Romo ecuadori külügyminiszter álhíreknek minősítette a sebesült vagy halott venezuelaiakról szóló híreket.