Robbanás Mexikóban, 73 ember meghalt

Tlahuelilpan, Mexikó, robbanás,
This handout photo distributed by the Mexican Secretary of National Defence (Secretaria de Defensa Nacional) shows Mexican soldiers standing guard near a fire after a leaking gas pipeline triggered a blaze in Tlahuelilpan, Hidalgo state, on January 18, 2019. - A leaking fuel pipeline triggered a massive blaze in central Mexico, killing at least 20 people and injuring another 54, officials said. Omar Fayad, governor of Hidalgo state, said locals at the site of the leak were scrambling to steal some of the leaking oil when at least 20 of them were burned to death. (Photo by Handout / SECRETARIA DE DEFENSA NACIONAL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SECRETARIA DE DEFENSA NACIONAL " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
73 ember meghalt pénteken egy megcsapolt üzemanyag-vezeték robbanásában Mexikó központi részén – közölte Omar Fayad, Hidalgo tagállam kormányzója.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint 73 ember meghalt, és további 85 embert eltűntként tartanak nyilván egy nappal azután, hogy felrobbant egy illegálisan megcsapolt üzemanyag-vezeték a Mexikóvárostól mintegy száz kilométerre északra található Tlahuelilpanban.

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex közölte, a vezeték néhány órával azt követően robbant fel, hogy

tolvajok illegális csapolónyílást fúrtak rajta, és helybéliek vödrökben gyűjteni kezdték a szétfolyó üzemanyagot.

A robbanás a Mexikóvárostól száz kilométerre északra fekvő Tlahuelilpan településén történt. A helyszínről készült korábbi felvételeken a vezetékből a levegőbe sugárban feltörő üzemanyagot lehetett látni, és embereket, akik vödrökkel próbálták a folyadékot begyűjteni. A robbanást követően készült videókon pánikszerűen menekülő emberek és az éjszakai égen a vezetékből magasra csapó lángcsóvák láthatók.

A helyi sajtó úgy tudja, a robbanás időpontjában több százan tartózkodtak a helyszínen.

Katonák a helyszínen Forrás: AFP/Handout

A hatóságok lezárták a térséget. A tüzet órákkal később sikerült eloltani.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a történtekre tekintettel kampányt hirdetett az üzemanyag-tolvajlás ellen, amely évente hárommilliárd dollár veszteséget okoz az államnak. Obrador felszólította a hatóságokat, hogy nyújtsanak segítséget az áldozatoknak.

A Pemex szerint tavaly félóránként történtek próbálkozások a vezetékek megcsapolására. A hidalgói kormányzó Twitter-üzenetben szólította fel a lakosságot, hogy tartózkodjon az üzemanyag-tolvajlástól, mivel ez életveszélyes. „Ez történt ma Tlahuelilpanban, s ez nem fordulhat elő többé” – írta Fayad.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mi okozta a robbanást.