Regisztráció nélkül keltek át a migránsok a mexikói-guatemalai határon

hondurasi migránsok, Guatemala
16 October 2018, Guatemala, Chiquimula: Migrants from Honduras sit on a car. A group of about 1600 Hondurans had left last Saturday 13.10.2018 for the USA. On 16.10.2018 they crossed the border to Guatemala. In search of a better life, the people had fled from their homeland of Honduras, which was marked by violence and poverty. Photo: Morena Perez Joachin/dpa
Vágólapra másolva!
Regisztráció nélkül keltek át az Egyesült Államok felé tartó újabb migránskaraván tagjai a mexikói-guatemalai határon - közölte a mexikói sajtó pénteken.
Vágólapra másolva!

Az illegális bevándorlók

1000-2000 fős csoportja a Suchiate határfolyó felett ívelő hídon keresztül futva jutott el

a guatemalai Tecún Umán határtelepülésről a mexikói Ciudad Hidalgóba. A migránskaraván a Ciudad Hidalgótól 30 kilométerre fekvő Tapachula település irányába halad a dél-mexikói Chiapasban.

A mexikói kormány korábban bejelentette,

hogy emberek csak a megfelelő iratok felmutatása mellett utazhatnak be az országba. Mexikó ezért január elején úgy döntött, hogy háromszázhetven határőrt küld az ország déli részére,

a guatemalai-mexikói határsáv ellenőrzésére.

Forrás: AFP/Morena Perez Joachin

A mostani migránskaraván kedden kelt útra a hondurasi San Pedro Sula városából, a több száz fős tömeghez menet közben salvadori és guatemalai menedékkérők is csatlakoztak.

Donald Trump megszállónak nevezte a migránsokat, és csaknem ötezer katonával erősítette meg az amerikai-mexikói határt,

akik mandátumát a védelmi minisztérium szeptember végéig meghosszabbította.

Tavaly ősszel közép-amerikaiak ezrei - három karaván tagjai - próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba ugyancsak Hondurasból kiindulva. Hondurasi tisztségviselők szerint több mint hétezren kényszerültek visszafordulni a mexikói határon található Tijuanából, míg 2500-an úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére kitartanak elhatározásuk mellett, és tovább várnak a bebocsátásra.