Végeztek az al-Kaida egyik vezetőjével Líbia déli részén

Vágólapra másolva!
Meghalt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik líbiai vezetője egy olyan hadművelet során, amelyet a Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) erői hajtottak végre - jelentette az AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az LNH hivatalos mikroblog-bejegyzésben megerősítette a hírt, miszerint biztonsági erők a fővárostól mintegy 600 kilométerre található Szabha mellett

A támadás során végeztek két másik terroristával is.

Abu Talhát 1996-ban már letartóztatták a líbiai hatóságok, mert

merényletet kísérelt meg Líbia akkori elnöke, Moammer Kadhafi ellen.

2013-ban Szíriába ment, ahol részt vett az al-Kaida szíriai ágának, az an-Nuszra Frontnak a megalapításában, amely azóta Dzsabhat Fatah es-Sám néven a Hajat Tahrír as-Sám (HTS) nevű terrorista szervezet élén áll.

Az LNH pénteki bejelentése két nappal az után látott napvilágot, hogy szóvivője, Ahmed al-Miszmár közölte, nagyszabású katonai hadműveletbe kezdenek Líbia déli részén, amelynek a célja a terület megtisztítása az ott bujkáló terroristáktól.

Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint

Tavaly októberben Haftár erői elfogták a Líbiában tevékenykedő, régóta keresett egyiptomi terroristát, Ahmed al-Asmavít, az al-Kaidához köthető Anszár al-Iszlám terrorszervezet vezetőjét is.

Líbiában Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta káosz uralkodik.

Jelenleg két nagyobb erő küzd a hatalomért: a nemzetközi közösség által elismert, tripoli székhelyű egységkormány, valamint a lábát az ország keleti részében megvető, a befolyásos Halifa Haftár tábornok vezette erők.

Az ország az Afrikából Európába igyekvők egyik fő tranzitállomása lett.