Őrizetbe vették Macron szadista testőrparancsnokát

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették a francia hatóságok Alexandre Benallát, a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron egykori szadista testőrparancsnokát, aki többször is hobbiból tüntetőket vert. Benalláról nemrég derült ki, hogy annak ellenére, hogy már hivatalosan semmilyen formában nem dolgozott a francia elnöki hivatalnak, még mindig diplomata útleveleket használt. Most ezért került őrizetbe. A bevándorláspárti francia elnök eddigi hivatali idejét amúgy is botrányok kísérték, most azonban minden eddiginél nagyobb bajban van. Ha ugyanis Benalla ellen vádat is emelnek, akkor kiderül, hogy Macronnak egy köztörvényes bűnöző volt a legfőbb bizalmasa, akivel még kirúgása után is tartotta a kapcsolatot, még a sárgamellényesek ügyében is adhatott tanácsokat. Miután Benallát súlyos börtönbüntetés fenyegeti, arra is számítani lehet, hogy az eddigieknél is durvább titkok derülnek ki Macronról.
Vágólapra másolva!

Összeült a francia szenátus Benalla-ügyet vizsgáló bizottsága, és többek között Castaner belügyminisztert, Patrick Strzoda Kabinetfőnököt és Le Drian külügyminisztert hallgatta meg. Az Origo részletesen foglalkozott Macron szadista testőrparancsokának legutóbbi botrányával, amelyben kiderült, hogy két diplomata útlevelet is jogosulatlanul használt.

Ezenkívül kirúgása után is tartotta a kapcsolatot Macronnal (amit a bevándorlás párti, karib-szigeti fiúkkal is szívesen szelfiző köztársasági elnök először letagadott, majd mégis beismert), üzeneteket váltottak a divatról, a sárgamellényesekről és az információk szerint Benalla egy titkos Élysée-beli találkozón is részt vett december elején, amit a sárgamellényes válság miatt hívtak össze.

Miután tavaly év végén kiderült, hogy Benalla diplomata útleveleket használt, a szenátusi vizsgálóbizottság jelezte, hogy folytatni kívánja a vizsgálatot és azt kiterjeszti a diplomata útlevelekre is. A meghallgatást követően Macron egykori szadista testőrparancsnokát ma reggel őrizetbe vették.

A Szenátus előtti meghallgatáson világossá vált, hogy Benalla nemcsak kétszer, hanem összesen 20 alkalommal használta felmentése óta a diplomata útleveleket. További gyanú merült fel azzal kapcsolatban is, hogy Benalla az egyik diplomataútlevél-kérelmét meghamisította, mert még júniusban egy olyan, előre fejlécezett és nyomtatott kabinetfőnöki papírral adott be kérelmet, amelyet kézzel írtak, és nem szerepelt rajta aláírás. Patrick Strzoda, Macron kabinetfőnöke január 16-i szenátusi meghallgatásán eskü alatt azt vallotta, hogy ezt a dokumentumot nem ő írta, nem is látta.

Ezek után felmerült a gyanú, hogy Benalla rosszhiszeműen használta fel a kabinetfőnöki fejlécet, csak hogy diplomata útlevelet kaphasson (egyébként meg is kapta). Hogy ez miképpen lehetséges, arra Castaner belügyminiszter csak annyit mondott, hogy informatikai hiba volt a minisztériumban.

Ha bebizonyosodik a gyanú, Benallára súlyos büntetés vár, akár 15 év börtönt is kaphat, 225 ezer eurós pénzbírság (72 millió forint) mellett. A büntetési tétel azért ilyen súlyos, mert a dokumentum beadásakor a szadista testőrparancsnok Benalla hivatalosan még Macron kabinetfőnök-helyettese volt. A sajtó megkeresésekre sem Benalla, sem az Élysée nem reagált.

Macron és egykori testőrparancsnokának ügye nyár óta a legfontosabb témák egyike Franciaországban. Miután kiderült, hogy egy egyébként nem túl nagy május elsejei baloldali tüntetésen Benalla rendőrsisakot viselve vert meg tüntetőket, az elnök többször is megvédte közeli bizalmasát. Majd miután mégis ki kellett rúgni, továbbra is kapcsolatban maradtak.

Nyáron Macron szürreális magyarázkodásba kezdett, többek között azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy Benalla nem volt a szeretője, és hogy nem ismerte az atomfegyverek kódját. Egyébként tagadta azt is, hogy a szadista testőrparancsnok havi 10 ezer eurós fizetést kapott volna és egy exkluzív lakást adott neki egy, az elnöki palotához tartozó épületben, ez utóbbiakról azonban kiderült, hogy az elnök hazudott, Benalla ugyanis a vagyonnyilatkozatában is feltüntette ezeket az adatokat.