Leleplező videó: Így telepednek rá a szélsőbaloldali bandák a sárgamellényesekre

sárgamellényesek tüntetése Párizsban - galéria
Sárgamellényesek tüntetése a párizsi Diadalívnél.
Vágólapra másolva!
Marlène Schiappa, Macron nemek közötti egyenlőségért felelős államtitkára megtalálta a Franciaországon végigsöprő erőszakhullám okát.
Vágólapra másolva!

Az Origo november eleje óta többször is beszámolt arról, hogy a szélsőbaloldal által vezényelt anarchista, paramilitáris akciócsapatok rátelepültek a macroni megszorítások ellen induló sárgamellényes tüntetésekre, és azokat időnként erőszakos, utcai harcokká alakították át, több meghatározó ellenzéki politikus szükségállapot elrendelését javasolta.

Arról is beszámoltunk, hogy a január 5-i tüntetés alkalmával a fekete ruhába öltözött anarchisták egy utcai markológép ellopását követően betörtek a kormányszóvivő épületébe,

és durva rombolásba kezdtek.

Ha valakinek eddig kétségei lettek volna afelől, hogy valóban a szélsőbalos fekete ingesek (Black Blocks) azok, akik törnek-zúznak, most közzétesszük azt az interneten terjedő videót, amit maguk a feketeingesek készítettek erről a támadásról.

Azt pedig, hogy mi a valódi oka az erőszakhullámnak, nagyon komoly filozófusok, politológusok és szociológusok kutatják jelenleg is. A világhírű filozófus, Alain Finkielkraut szerint ma még nehezen azonosíthatók a pontos okai ennek a soha nem látott mértéket öltött erőszakhullámnak,

annyi azonban már most is látszik, hogy annak forrása maga Macron.

2017. június 17-én Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről és Alexandre Benalláról Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent


Az első lépést maga a hatalom, Macron szadista testőrparancsnoka tette, amikor 2018. május 1-én különös kegyetlenséggel diákokat vert, és tehette ezt büntetlenül, mert Macron megvédte a felelősségre vonástól.

Ez az eset mélységesen felháborította a francia közvéleményt.

Sárgamellényesek tüntetése a párizsi Diadalívnél Forrás: AFP/Alain Jocard

Az eseményeket komolyan elemző gondolkodók mellé most belépett egy jóval kisebb tudású gondolkodó is.

Az egyébként szélsőséges, trockista családi háttérrel rendelkező Marlène Schiappa, Macron egyenjogúságért felelős államtitkára, egészen elképesztő eszmefuttatásba bocsátkozott a sárgamellényes mozgalom okairól.

Marléne Schiappa, francia egyenjogúságért felelős államtitkár Forrás: wikipédia

Marlène Schiappa, korábban feminista militáns, blogger, érdekes színfoltja a francia baloldalnak. A Le Monde 2018. június 15-i cikke szerint az akkor már államtitkári beosztásban dolgozó korábbi akciószervező vitába keveredett a nyíltan trockista-harcos apjával, amikor a macronizmust egy Karl Marxtól kölcsönzött szöveggel támasztotta alá. A saját apjával folyó, rendkívül ködös, régi időket idéző ideológiai vita lényege az volt, hogy Schiappa egy Twitter-bejegyzése szerint a macronizmus „igazi munkáért igazi bért ad" (a sárgamellényesek megmutatták, hogy ez egyáltalán nincs így), és ez megfelel annak a saját maga által marxi tételnek minősített állításnak, hogy a „munkásosztály emancipációját maga a munkásosztály fogja végrehajtani". Apja, a megrögzött és keményvonalas trockista dörgedelmes Facebook-bejegyzésben oktatta ki lányát arról, hogy a munkásmozgalomból kölcsönzött szövegnek semmi köze Marxhoz, és az egyáltalán nem érvényes a macronizmusra.

Ezek után viszont meglepődni is nehéz azon, hogy Macron államtitkára szerint egyáltalán nincs kizárva, hogy a sárgamellényeseket "külföldi hatalmak"pénzelték, és pénzelik.

Schiappa szerint ez az elmélet azért is valószerű, mert az utóbbi időben többek között az olasz politikai élet vezetői fejezték ki szimpátiájukat a sárgamellényesekkel. De nemcsak ők, hanem mások is.

A konzervatív Boulvard Voltaire ironikus írásában - amelyben viccből az olaszok mellé odaképzeli az oroszokat, a magyarokat, a szíreket és Trumpot is -, amint a távolból joystickkal irányítják a sárgamellényeseket.

Az elemzés azt feszegeti, amiről az Origo is írt már, hogy a példátlan erőszakhullámot maguk a brutálisan fellépő rendőrök idézték elő, amikor már az első tüntetés során különös kegyetlenséggel és erőszakkal léptek fel.