Lövöldözés volt egy ostravai kórházban, többen meghaltak

Csehország, Ostrava, lövöldözés, kórház
Ostrava, 2019. december 10. Dolgozók bújnak egy rendőrautó mögé, miután lövöldözés történt egy ostravai kórházban 2019. december 10-én. Jan Hamácek cseh belügyminiszter szerint egy ismeretlen fegyveres nyitott tüzet az ostravai kórház járóbeteg-ellátójában, majd elmenekült. A lövöldözésben négy ember életét vesztette, ketten megsebesültek. MTI/EPA/Lukas Kabon
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt kedd reggel az észak-morvaországi Ostrava egyik kórházában, a támadásban hat ember meghalt, három pedig megsebesült - jelentette be Andrej Babis cseh kormányfő, aki azonnal a helyszínre repült.
Vágólapra másolva!

A lövöldözés az Ostravai Egyetemi Kórház járóbeteg-ellátójában, a traumatológián történt. A rendőrség először azt közölte, hogy a támadásnak négy halálos áldozata van, ezen kívül ketten súlyosan megsérültek. Később azonban Andrej Babis miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy a korábbi két sérült is meghalt - írja a Ct24.

Megszakítva prágai programját, azonnal Ostravába repült Andrej Babis, csakúgy, mint a cseh belügyminiszter. Jan Hamácek útközben azt mondta a cseh sajtónak, hogy a rendőrség már azonosította a 42 éves elkövetőt, aki

egy fegyverrel nyitott tüzet kedd reggel negyed nyolckor az ostravai kórház traumatológiáján a váróteremben várakozókra. A támadó állítólag direkt a betegek nyakára és fejére lőtt közvetlen közelről, majd elmenekült a helyszínről.

- írta ki közösségi oldalára Andrej Babis cseh miniszterelnök. A lövöldözés után pár perccel a cseh rendőrség kommandósai a helyszínre vonultak, és rendőrségi helikopterek is részt vettek a támadó utáni hajszában.

A lövöldözésben összesen hat ember meghalt, három pedig megsebesült. Forrás: MTI/EPA/Lukas Kabon

A kórházat és a szomszédos egyetem területét is teljesen lezárták, a környéket evakuálták.

A kórház egyik munkatársa elmondta, hogy a dolgozók a kórtermekben rekedtek, és egyelőre nem mehetnek onnan ki.

- tette hozzá az egyik nővér, aki telefonon nyilatkozott az egyik kereskedelmi tévének. Az egyetem szóvivője közölte, hogy a mai napra felfüggesztették az oktatást.

A cseh rendőrség a lövöldözést követő félórában közzé is tette az elkövető fotóját.

Mint kiderült, az 1977-es születésű támadó autóval menekült el a kórház udvaráról, egy ezüst színű Renault Lagunát üldözött az ostravai rendőrség.

A cseh rendőrség Twitter-fiókja által közreadott dátummegjelölés nélküli kép az ostravai egyetemi kórházban 2019. december 10-én elkövetett lövöldözés elkövetőjéről. A fegyveres férfi tüzet nyitott az ostravai kórház járóbeteg-ellátójában, majd autójával elmenekült. A lövöldözésben hat ember meghalt, három pedig megsebesült. Forrás: MTI/EPA/Cseh rendőrség/-

A cseh rendőrség pár perccel 11 óra előtt a Twitter-oldalán jelentette be, hogy

az elkövető autóját több tíz kilométeres autós üldözést követően a rendőrautók körbezárták, de még mielőtt a támadót a rendőrök elfoghatták volna, a kocsijában az fejbe lőtte magát, és a helyszínen meghalt.

A cseh köztársági elnök, Milos Zeman is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és megköszönte a rendőrség és az orvosok munkáját.

Kórházi dolgozók bújnak meg egy rendőrautó mögött az ostravai kórház előtt. Forrás: MTI/EPA/Lukas Kabon

A cseh belügyminiszter, Jan Hamácek kedd délelőtt hivatalosan is megerősítette, hogy

a támadó öngyilkos lett, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi lehetett a cseh ámokfutó indítéka.

Nem hivatalos információk szerint személyes okok állhatnak a lövöldözés mögött. Egy helyi lakos azt nyilatkozta az egyik cseh hírportálnak, hogy

az elkövetőt korábban a kórházban kezelték, de állandóan nehezményezte, hogy nem foglalkoztak vele kellőképpen.

Annyi viszont bizonyos, hogy az ostravai fegyveres ámokfutásban hatan haltak meg, négy férfi és két középkorú nő.

- nyilatkozta Jirí Havrlant kórházigazgató.

Dolgozók távoznak abból az ostravai kórházból, amelyben lövöldözés történt 2019. december 10-én reggel 7 óra 15 perckor. Forrás: MTI/EPA/Lukas Kabon

Kedd délután a Cseh Köztévé hírcsatornáján (CT24) arról számoltak be, hogy

az elkövető egy opavai lakos, a 42 éves Ctirad V. volt, aki korábban egy építkezésen dolgozott technikusként.

- nyilatkozta a cseh hírtévének Ales Zygula, az elkövető volt főnöke.

A cseh rendőrség kedden délután három órakor a közösségi oldalán közölte, hogy

a rendőrségi akció hivatalosan is lezárult, minden környékbeli lakó visszatérhetett az otthonába, Ostravában lassan helyreállt a forgalom is.

Csehországban négy éve, 2015 februárjában történt hasonló vérengzés. Akkor egy férfi a dél-morvaországi Uhersky Brod egyik vendéglőjében lövöldözött.

Nyolc férfi és egy nő meghalt, a kilencedik halálos áldozat pedig maga a támadó volt, aki végzett magával is.