Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztrália visszautasította, hogy a Kínában letartóztatott állampolgára kémkedett volna

Vágólapra másolva!
Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön visszautasította a pekingi vezetés állítását, miszerint a Kínában letartóztatott Jang Heng-csün kínai-ausztrál író kémkedett volna.
Vágólapra másolva!

Morrison az ausztrál Channel 9 televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy teljességgel hamisak a kínai hatóságok vádjai.

Halálbüntetést is kaphat

Az 54 éves demokráciapárti aktivista nem sokkal korábban az ausztrál konzulátus egyik munkatársán keresztül eljuttatott közleményben azzal a kéréssel fordult az ausztrál kormányhoz, segítsen neki minél hamarább hazajutni. Amennyiben Jangot kémkedésért elítélik Kínában, úgy minimum hároméves szabadságvesztés, sőt

akár halálbüntetés is kiszabható rá.

– Megvédjük és támogatni fogjuk állampolgárunkat, ahogy ezt eddig is tettük – hangsúlyozta Morrison.

Az ausztrál miniszterelnök egyben elutasította a pekingi vezetésnek azt a felvetését is, hogy Ausztrália nem tartja tiszteletben a kínai igazságszolgáltatást.

– Kínának saját jogrendszere van, amely eltér a mienktől, de egy szuverén nemzet és mi ezt tiszteletben tartjuk, ugyanakkor elvárjuk az emberi jogok megfelelő betartását – fűzte hozzá.

Az egyik legbefolyásosabb blogger volt

Marise Payne ausztrál külügyminiszter kedden közölte, hogy hivatalosan is letartóztatták kémkedés gyanújával a Kínában január óta fogva tartott Jangot.

Jangot január 19-én fogták el, amikor az Egyesült Államokból, ahol a Columbia Egyetem vendégkutatójaként tevékenykedett, hazalátogatott Kínába, ahonnan még a kilencvenes években emigrált Ausztráliába és felvette az ausztrál állampolgárságot.

Kína csak hónapok múltán ismerte el, hogy fogva tartják Jangot.

Bár legutóbbi írásaiban már többnyire kerülte a kínai politikát, Jang a 2000-es évek elején az egyik legbefolyásosabb, a kínai kormányzattal szemben kritikus, demokráciapárti bloggernek számított.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről