Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Amerikai katonák ezrei hagyhatják el Afganisztánt

Faryab, Afganisztán, aknatámadás
Vágólapra másolva!
A The Washington Post szerint több ezernyi amerikai katonát vonhatnak ki Afganisztánból, amennyiben sikerül megállapodni a tálibokkal. A lap névtelenséget kérő amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingensből csak 8-9 ezer amerikai katona maradna Afganisztánban. A csapatkivonások valószínűleg csak akkor lehetségesek, ha a tálibok beleegyeznének a tűzszünetbe és lemondanának az al-Kaida nevű terrorszervezet támogatásáról.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post értesülései szerint a megállapodásban foglaltak értelmében

a táliboknak záros határidőn belül meg kell kezdeniük a közvetlen tárgyalásokat az afgán kormánnyal egy szélesebb körű békemegállapodás érdekében.

További csapatcsökkentésről pedig a tálibokkal és az afgán kormánnyal közös tárgyalásokon történhet egyeztetés.

A tervezet az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalások közben készült el. Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó afgán származású különmegbízottja hónapok óta folytat tárgyalásokat hol Kabulban az afgán kormány képviselőivel, hol a katari Dohában a tálibok megbízottjaival.

Állítólag a tűzszünet és az al-Kaida nevű terrorszervezet támogatásáról való lemondás a feltétele a csapatkivonásoknak. (A kép ilusztráció.) Forrás: Twitter

A washingtoni lap informátorai szerint egy megállapodás-tervezet még a szeptemberi afganisztáni választások előtt véglegesíthető.

- idézett az újság egy szintén névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselőt.

A tálibok egyik szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid nem kívánta kommentálni az amerikai lap értesüléseit.

Egy rövid telefoninterjúban csütörtökön azt mondta, hogy nem tudja, mikor folytatódnak a tárgyalások.

- fogalmazott a tálib szóvivő.

Zalmay Khalilzad, aki jelenleg Kabulban tartózkodik, egy még szerdai Twitter-bejegyzésében azt jelezte, hogy napokon belül folytatódnak az egyeztetések a tálibokkal a katari fővárosban, Dohában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről