Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sok muszlim gyereket nem oltanak be influenza ellen vallási okok miatt Angliában

Vágólapra másolva!
Közegészségügyi szakemberek szerint sok muszlim gyerek maradhat beoltatlanul az influenza ellen Angliában vallási előírások miatt - írta hétfői számában a The Daily Telegraph című lap, miután a nagy-britanniai muszlim közösség legnagyobb érdekképviseleti szervezete, a Brit Muszlim Tanács az iszlám előírásaival ellentétesnek ítélt egy vakcinát, amelyet augusztustól, egy nagyszabású kampány keretében adnának be 2 és 10 év közötti gyerekeknek.
Vágólapra másolva!

Az átfogó kampány keretében most először kínálják fel a lehetőséget arra, hogy az említett korosztályban az összes egészséges gyerek megkapja az orron át, sprayként beadott vakcinát, aminek révén jelentősen lehetne csökkenteni az influenzavírus okozta megbetegedések számát valamennyi korosztályban.

A Fluenz spray azonban sertésekből származó zselatint tartalmaz, emiatt tisztátalannak számít.

A közegészségügyi helyzet javításával foglalkozó jótékonysági testület, a Royal Society of Public Health sürgette a kormányt, hogy kínáljon fel az iszlám előírásainak megfelelő, halal alternatívát, amely elfogadható a muszlim közösségek számára.

Az orrspray alkalmazását 2013-ban kezdték meg, fokozatosan vezették be az egészséges gyerekeknél. Létezik injekcióként beadható, zselatint nem tartalmazó változata, de ezt csak olyan gyerekeknek ajánlják, akiknél magasabb az egészségügyi kockázat. A spray alkalmazásával jelentősen csökkent az influenzás esetek száma.

A brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) angliai intézménye

arra kérte a muszlim szülőket, vegyék fontolóra, hogy kivételt tesznek,

a vakcinára ugyanis nem muszáj ételként tekinteni, amelyet megemésztenek.

Shuja Shafi, a Brit Muszlim Tanács kutatási bizottságának elnöke ugyanakkor a The Daily Telegraph hétfői száma szerint azt mondta: "Konzultáltunk a tudósokkal, és ez a véleményük... Másik vakcina kell, amelyik halal." (A szó maga arra utal, ami megengedett, illetve törvényes a hagyományos iszlám jog, a Saría szerint. a szerk.)

A 67,5 millió lakosú Egyesült Királyságban a muszlimoké a második legnagyobb, 4,4 milliós vallási közösség, a legtöbben közülük, több mint 2,5 millióan Angliában élnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről