Feloszlik a görög parlament, előrehozott választások jönnek

CIPRASZ, Alekszisz; PAVLOPULOSZ, Prokopisz
Athén, 2019. június 10. Prokopisz Pavlopulosz görög államfő (j) fogadja Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt az athéni rezidenciáján 2019. június 10-én. Az államfő jóváhagyta Ciprasznak a parlament feloszlatására irányuló kérését, megnyitva ezzel az utat az előrehozott választások előtt. MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz
Vágólapra másolva!
Prokopisz Pavlopulosz görög államfő jóváhagyta hétfőn Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek a parlament feloszlatására irányuló kérését, megnyitva ezzel az utat az előrehozott választások előtt.
Vágólapra másolva!

Ciprasz május végén jelentette be, hogy július 7-én - három hónappal az esedékes időpont előtt - előrehozott parlamenti választásokat tartanak,

miután pártja, a baloldali Sziriza vereséget szenvedett az európai parlamenti választásokon és a görög helyhatósági választásokon az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttól.

A kormányfő szerint ezzel elkerülhető lenne egy hosszadalmas kampányidőszak a voksolás előtt, ami veszélybe sodorhatná az utóbbi években elért gazdasági eredményeket.

Prokopisz Pavlopulosz görög államfő (j) fogadja Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt az athéni rezidenciáján 2019. június 10-én. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a kormányfő kérésének jóváhagyása pusztán formalitás, s arra lehet számítani, hogy Pavlopulosz még a nap folyamán elrendeli az új választásokat és a parlament feloszlatását.

A most 44 éves görög miniszterelnök 2015-ben került hatalomra azzal az ígérettel, hogy szembeszáll a Görögország külföldi hitelezői által előírt megszorító intézkedésekkel, amelyeket a pénzügyi válságba került országnak a mentőhitelek fejében kellett elvállalnia.

A Sziriza népszerűségvesztése szorosan összefügg az utóbbi évek megszorító intézkedéseivel, amelyeket végeredményben végre kellett hajtania,

különben megszűnt volna az ország euróövezeti tagsága.

Felmérések szerint a júliusi előrehozott választásokon hatalomváltás várható, mivel a gazdasági fellendülést, adócsökkentést és alacsonyabb szintű munkanélküliséget ígérő konzervatívok közel tíz százalékponttal vezetnek a közvélemény-kutatásokban.