50 helyett akár 5000 lőszert is vehetnek a brazil fegyvertulajdonosok

Horizontal ARMAMENT WEAPON GUN TRADE SHOW
Az import ugrásszerűen megnöveli a választékot
Vágólapra másolva!
Ismét lazította a fegyver- és lőszervásárlás szabályait kedden kiadott rendeletében Jair Bolsonaro, Brazília radikális jobboldali elnöke.
Vágólapra másolva!

Az új rendelet - melynek teljes szövegét még nem tették közzé - a bürokráciát hivatott csökkenteni a fegyverpiacon, emellett megnyitja a brazil piacot az importfegyverek előtt. Eddig ugyanis Brazíliában nem lehetett olyan külföldi fegyvert forgalomba hozni, amilyenhez hasonlót az országban is gyártanak.

Több lőszert vásárolhatnak

Emellett az új elnöki rendelet jelentősen megemeli a vásárolható lőszerek számát is. Eddig fegyvertartók évente legfeljebb 50 lőszert vásárolhattak. Ezt most Bolsonaro 5000-re emelte. A nagy kaliberű és automata fegyverekhez, amelyeket csak a rendfenntartó erők tagjai használhatnak, 1000 lőszer vehető.

- jegyezte meg Bolsonaro, amikor aláírta a rendeletet. Az elnök választási programjának kiemelt része volt, az országot sújtó burjánzó bűnözés elleni fellépés.

Az import ugrásszerűen megnöveli a választékot Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Az év elején, hivatalba lépése után két héttel Jair Bolsonaro már lazított a fegyverhez jutás feltételein. Eltörölte azt a követelményt, hogy aki fegyverhez akar jutni, annak a szövetségi rendőrségen igazolnia kellett, miért van szüksége lőfegyverre. A pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati képzés azonban továbbra is kötelező, ha valaki fegyvert akar vásárolni.