Mesterséges megtermékenyítéshez megőrizhetik halott fiuk spermáit a szülők

Peter Zhut február végén lekapcsolták a lélegeztetőgépről.
Peter Zhut múlt pénteken lekapcsolták a lélegeztetőgépről.
Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíróság a szülők kérésére engedélyt adott arra, hogy mesterséges megtermékenyítéshez spermát vetessenek a halálos balesetet szenvedett fiuktól. Peter Zhu, az amerikai West Point katonai akadémia 21 éves hallgatója síbaleset következtében halt meg.
Vágólapra másolva!

Peter Zhura egy másik síelő talált rá az akadémia sípályáján február 23-án. Azonnal kórházba szállították, ahol az orvosok megállapították, hogy gerincvelője súlyosan sérült. Három nappal később kómába esett, és az orvosok agyhalottnak nyilvánították.

A fiú Kaliforniában élő szülei, Yongmin és Monica Zhu azzal a kéréssel fordultak a bírósághoz, hogy engedélyezzék, hogy a kórházban spermát vegyenek a fiuktól, és így fennmaradhasson a családi vérvonal.

A szülők szerint fiuk mindig is egy farmon kívánt élni, lovakat akart tenyészteni, és sok gyermeket szeretett volna.

Peter egyébként a család egyetlen fiúgyermeke volt.

Kínában élő nagybátyjainak a „Kína egy gyermek” politikája miatt csak egy-egy lányuk van.

– idézte a szülők érvelését az egyik amerikai hírtelevízió. A westchesteri orvosközpont hajlandó volt teljesíteni a szülők kérését, de csak bírói engedéllyel. A kórház ugyanakkor kikötötte, hogy a fiút csak egy hétig hajlandóak mesterségesen életben tartani.

Ezért a szülőket nagyon szorította a határidő, ám a New York-i Legfelső Bíróság bírája, John Colangelo két óra mérlegelés után megadta az ideiglenes engedélyt.

A bírói döntés értelmében spermabankban, vagy a család által választott más hasonló intézményben kell őrizni a spermát mindaddig, amíg a bíróság nem hozza meg a végső döntést az ügyben.

Peter Zhut múlt pénteken lekapcsolták a lélegeztetőgépről Forrás: Twitter

A reprodukciós egészséggel foglalkozó amerikai orvostársaság tavaly etikai állásfoglalást adott ki az ilyen esetekre. Véleményük szerint a procedúra csak akkor indokolt, ha írásos dokumentum igazolja, hogy az elhunytnak ez volt az akarata. Ennek hiányában, és ha az elhunytnak nincs őt túlélő házastársa, a testület szerint aggályos az ilyen eljárás. A Zhu család ügyvédje érvelésében emlékeztetett arra, hogy

2007-ben egy iowai bíróság egy motorbalesetben elhunyt férfi szüleinek is engedélyezte a spermalevételt későbbi mesterséges megtermékenyítés céljából.