Az osztrák hadsereg képezte a dzsihadistát

Vágólapra másolva!
Az osztrák hadseregben kapott alapkiképzést az a török férfi, aki később Szíriában, a dzsihadisták oldalán harcolt. Egy sérülés miatt egyszer már visszatért Ausztriába, ahol meggyógyították, de nem akadályozták meg, hogy visszatérjen a harctérre. A osztrák alkancellár most átfogó vizsgálatot sürget –írja a 888.hu a Kronen Zeitung oldalára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Abdul Kadír, akinek valódi neve Azad Göktas, egy török családba született, de Ausztriában nőtt fel, majd szélsőséges iszlamista tanok hatására érkezett Szíriába. A férfiről egy héttel ezelőtt készült egy felvétel, amin elmondja, hogy Bécsből érkezett és szeretne oda visszamenni, hogy emberséges igazságszolgáltatás elé kerüljön.

Az osztrák sajtó kiderítette, hogy Göktas nem volt eddig sem ismeretlen a hatóságok előtt, de most még több mulasztásra derült fény. A férfit a múlt hétvégén fogták el az Iszlám Állam ellen harcolók, majd kiderült, hogy 2014-ben egyszer már egy lőtt sebbel hazatért, és egy osztrák kórházban kezelték. A férfi egy évre visszamenőleg munkanélküli segélyt is felvett. Gyógyulása után pedig a hatóságok nem akadályozták meg, hogy visszamenjen harcolni Szíriába.

Az osztrák sajtó továbbá kiderítette, hogy Göktas

2010-ben az osztrák hadseregben kapott kiképzést.

Többek között itt tanulta meg a lőfegyverhasználat alapjait is. A képzés után ment Szíriába harcolni a dzsihadisták oldalán.

Minekután már egyszer kezelték lőtt sebbel Ausztriában, az osztrák hadsereg 2015-ben veszélyes besorolásúvá minősítette a férfit, ami lényegében azt jelenti, hogy megtiltották, hogy a jövőben katonai gyakorlatra rendeljék. Erről azonban nem tájékoztatták a belügyi hatóságokat, emiatt csak a következő évben rendelték el ellene a nemzetközi körözést.

Az osztrák alkancellár most egy átfogó kivizsgálást rendelt el, hogy kiderüljön, hogyan hagyhatták, hogy a dzsihadista hazatérjen és zavartalanul éljen Ausztriában, majd zavartalanul visszatérjen Szíriába harcolni. Heinz-Christian Strache kijelentette:

Ezért az osztrák kormány semmilyen lépést nem tervez a külföldi fogságban lévő iszlamisták érdekében.