Erdogan: Törökország bármelyik pillanatban lerohanhatja Észak-Szíriát

ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2018. június 24. Recep Tayyip Erdogan török államfő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) vezetője távozik a szavazóhelyiségből a törökországi előrehozott elnök- és parlamenti választásokon Isztambulban 2018. június 24-én. (MTI/EPA/Erdem Sahin)
Vágólapra másolva!
Törökország hadereje bármely pillanatban megkezdheti a hadműveletet Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre eső területen, amelyet az Egyesült Államok támogatta Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia tart ellenőrzése alatt - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök egy nyilvános beszédében a közép-törökországi Konya város főterén.
Vágólapra másolva!

Erdogan emlékeztetett rá: múlt szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy Törökország néhány napon belül újabb katonai beavatkozást indít Észak-Szíriában.

A török államfő hozzátette: két nappal később, pénteken

Donald Trump amerikai elnökkel telefonon beszélt a hadműveletről, és Trump Ankara szándékára pozitív válaszokat adott.

Washington az Iszlám Állam terrorszervet maradék állásainak felszámolására hivatkozva látja el fegyverekkel és képzi ki az YPG-t Szíria északkeleti részében,

Ankara ugyanakkor terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja a kurd milíciát,

amely szerinte a Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres szeparatistáinak szíriai szövetségese.

„Ezeknek a terroristáknak el kell menniük onnan, amennyiben nem teszik, mi küldjük el őket, mert zavarnak minket" - fogalmazott hétfőn Erdogan, hozzátéve, hogy

A török elnök ismét leszögezte: a tervezett beavatkozás egyáltalán nem tenne kárt a térségben tartózkodó amerikai katonákban.

Erdogan múlt szerdai bejelentése óta

legkevesebb öt pokolgépes merényletet követtek el Észak-Szíriában, a török támogatású szíriai felkelőcsoportok ellenőrizte területeken.

Recep Tayyip Erdogan török államfő Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A terrorcselekmények mögötti indíték egyelőre nem ismeretes, egy szervezet sem jelentkezett elkövetőként.

Múlt csütörtökön a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) elfogadhatatlannak minősítette a bejelentett török offenzívát.

- hangsúlyozta Sean Robertson, a Pentagon egyik szóvivője.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF), amelynek az YPG is tagja, szintén csütörtökön úgy nyilatkozott: hadüzenettel ér fel az YPG elleni támadásról szóló ankarai fenyegetőzés.

Erdogan a közelmúltban már többször kilátásba helyezte, hogy

országa újabb katonai beavatkozást indíthat az Eufrátesz folyótól keletre fekvő, kurdok lakta vidéken.

Ankara korábban már két hadművelet is végrehajtott az YPG jelenlétének visszaszorítása érdekében: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd idén januártól az Olajág nevű műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte, északnyugati Afrín várost és környékét.