Luxuskörülmények között utaznak a tunéziai illegális migránsok Európa felé

SALVINI, Matteo
Catania, 2018. augusztus 23. Illegális bevándorlók várakoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében 2018. augusztus 23-án. Az Európába igyekvő és Málta környékén a Földközi-tengerből kiemelt 177 migráns partra szállását nem engedélyezi Matteo Salvini olasz belügyminiszter, hacsak nem kap garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. (MTI/EPA/Orietta Scardino)
Vágólapra másolva!
Már luxuskörülmények között is utaznak migránsok Európába.
Vágólapra másolva!

A tunéziai migránsok egy része luxuskörülmények között utazik Európa felé. Számos fotót és videót tettek közzé a Soros-féle migránscsempész-hálózatok álcivil szervezetei a lélekvesztő kis csónakokról, amelyeken a migránsok Európába akarnak jutni. Most egy olyan hajóról láthatunk képet,

amelynek több mint 500 lóerős motorjával 2 óra alatt szelik át a Földközi-tengert az illegális migránsok.

A „négy igazság" nevű tunéziai tévéadásban egy ilyen hajón Európába átkelő migráns tanúvallomását hallhatjuk. A migránsoknak 25 ezer tunéziai dinárt (2,5 millió forint) kell az embercsempészeknek lefizetni, cserébe viszont nyugalomban,

luxuskörülmények között kelhetnek át az egyébként több napot is igénybe vevő hosszú földközi-tengeri úton.

A partraszállást követően sofőr várja őket, és viszi őket új lakóhelyükre. A riport szerint főleg Olaszországba érkeznek így a tunéziai, marokkói felső tízezerhez tartozó, gyakran pénzügyi visszaélés miatt hazájukban körözött bűnözők. Anis Zine ügyvéd szerint az ilyen típusú illegális migráció kockázatnélküli, ugyanis ezek a luxusjachtok elkerülik a parti őrség figyelmét.

A riport arra is felhívja a figyelmet, hogy ezeken a luxusjachtokon cigarettát és más tiltott terméket is csempésznek Európába.

A Gazdasági és Szociális Jogok Tunéziai Fóruma (FTDES) szerint már a 2011-es arab tavasz előtt a 35 év alatti tunéziaiak több mint 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy illegálisan akar Európába szökni, ez a szám már 40 százalékra emelkedett 2016-ban a stagnáló tunéziai gazdaság, a magas munkanélküliség és az infláció miatt.

Migránsok Olaszországban - Illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

A rendelkezésre álló adatok szerint a Tunéziát illegálisan elhagyó migránsok

67 százaléka 20 és 30 év körüli férfi.

Ezek között többségben vannak a munkanélküliek, a diplomanélküliek. Az FTDS szerint komoly szociológiai és pszichológiai vizsgálatot igényel az, hogy ezeket a reménytelen helyzetben levő fiatalokat hogyan lehetne Tunéziában tartani és egy kiszámítható jövőt biztosítani számukra saját hazájukban.

Sajnos az FTDS azt is kiemelte, hogy a rossz megélhetési körülmények és a korai iskolaelhagyás nemcsak a migráció, de a terrorizmus melegágya is, a céltalan, nincstelen fiatalok ugyanis hajlamosak egy-egy radikális terrorszervezethez csatlakozni.