Óriási rendőri akció zajlott Strasbourgban

Strasbourg terrortámadás, karácsonyi vásár, lövöldözés, 2018.12.11.
A police car drives in the streets of Strasbourg, eastern France, after a shooting breakout, on December 11, 2018. - A shooting in Strasbourg made one death and ten blessings, according to a new balance sheet. (Photo by Frederick FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök délután nagyszabású rendőri akció volt Strasbourgnak az óvárostól délkeletre fekvő Neudorf negyedében, ahol a karácsonyi vásár közelében két nappal ezelőtt merényletet elkövető Chérif Chekatt nyomát elveszették - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az állig felfegyverzett és pajzsokkal védett rendőrök - közöttük a RAID elitegység tagjai - géppisztollyal a kézben hatolnak be az Épinal utca házaiba.

Egy nevének elhallgatását kérdő rendőri vezető megerősítette, hogy ellenőrzés folyik, semmi sem utal arra, hogy a keresett személy ott tartózkodna.

A városnegyed utcáit számos rendőrautó torlaszolta el.

A járókelőket és az újságírókat felszólították, hogy hagyják el a körbezárt területet. A rendőri művelet másfél órán át tartott. A rendőrség senkit sem vett őrizetbe,

Chekatt továbbra is ismeretlen helyen tartózkodik.

A 29 éves férfi kedd este lövöldözni kezdett az elzászi nagyvárosban, három embert megölt, és 13 másikat megsebesített, ötnek közülük az állapota súlyos.

Forrás: AFP/Frederick Florin

Chérif Chekatt taxival utazott a keddi lövöldözés után Neudorf negyedbe.

Tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, akik elveszítették a nyomát.

A terrorcselekmények ügyében eljáró párizsi ügyészség közben bejelentette, hogy

egy ötödik gyanúsítottat állítottak elő az ügyben.

Az ügyészségi közlés szerint a férfi Chekatt ismerőse, nem családtag. Csütörtök reggel vették őt őrizetbe. Az ügyben kedden és szerdán őrizetbe vett négy ember

Chekatt szülei, illetve két fivére.

A német főügyészség is eljárást indított Chérif Chekatt ellen - tudta meg az AFP a terrorcselekmények ügyében nyomozó német hatóságtól. A főügyészség

emberölés, emberölési kísérlet, illetve súlyos testi sértés miatt indított vizsgálatot az ügyben

- erősítette meg Markus Schmitt ügyészségi szóvivő a Der Tagesspiegel című berlini napilap értesülését.

A német főügyészséget azért hatalmazták fel párhuzamos vizsgálat lefolytatatására, mert a német határ közelében lévő városban történt lövöldözésnél

német állampolgárok is jelen voltak. Nem sebesültek meg, de trauma érte őket.

Chekatt nem ismeretlen Németországban, ahol 2016-ban két év három hónap börtönre ítélték rablások miatt. Valamivel

több, mint egy évet töltött német börtönben, majd kiutasították Franciaországba.

Két nappal a merénylet után nem bizonyos, hogy Chekatt még mindig Franciaországban tartózkodik. A nyomozókban az is felmerült, hogy esetleg átkelt a határon, és a Rajna túlpartján fekvő németországi Kehlbe menekült. A francia és német rendőröknek nem sikerült szerdán a nyomára bukkanniuk.
A Strasbourgtól 130 kilométerre délre fekvő

Svájcban szintén megerősítették a határőrizetet.