A V4-országok lakossága elutasítja a migrációt

menekült menekültek migráns migránsok horvát zákány
Directed by Hungarian police officers, migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015.Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees. AFP PHOTO / HANNA SONIA
Vágólapra másolva!
A visegrádi együttműködés (V4) tagországainak lakossága elutasítja a migrációt - állapította meg a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők megbízásából készült telefonos felmérés eredménye értelmében az uniós kötelező betelepítési kvótarendszert a V4-es országok 53 millió felnőtt lakosa közül nagyságrendileg 35 millióan utasítják el, és még ennél is többen,

41 millióan elégedetlenek Brüsszel bevándorláspolitikájával.

Migránsok a magyar-horvát határon, 2015 őszén Forrás: AFP/Hanna Sonia

Több mint 30 millió szavazókorú lakos támogatja a magyar határkerítést is.

A kutatás alapján a kötelező betelepítési kvóták szerinti elosztással a magyarok mindössze 17 százaléka ért egyet,

Hasonló véleményen vannak a többi visegrádi ország polgárai is: a lengyelek 68, a szlovákok 80, a csehek 83 százaléka nem ért egyet a kvóták alkalmazásával.

Konszenzus övezi Brüsszel migrációs politikájának elutasítását is: a lengyelek 75, a magyarok 76, a csehek 77, a szlovákok 79 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az unió vezetői kezelik a bevándorlás kérdését.

A Magyarország déli határára telepített kerítés megépítésével a magyarok 85 százaléka ért egyet, ami a valaha mért legmagasabb arány.

A lengyelek abszolút többsége (52 százaléka), a csehek 71 és a szlovákok 72 százaléka is támogatja a migrációs krízis határzár segítségével történő kezelését - derül ki a felmérésből.

Az intézet közleményében emlékeztet arra: ugyan december 10-én elfogadták a Soros György által inspirált ENSZ globális migránspaktumát, ám

Továbbá az Európai Parlamentben csak csalás árán, megismételt voksoláson tudták megszavaztatni a migránsvízum bevezetését kezdeményező jelentést.

Mint írták, mindkét esetben

régiós szinten a V4-ek tűnnek a leginkább összetartó szövetségesnek.

A migráció kezelését illetően politikai szinten már egyértelműen kialakult tehát a visegrádi együttműködésen belüli konszenzus.

A kutatási eredmények azt tükrözik, hogy a felhatalmazás társadalmi szinten is jelen van - közölte a Nézőpont Intézet.

A telefonos reprezentatív közvélemény-kutatás 2018. október 16. és 31. között készült a négy országban - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia -, országonként ezer ember megkérdezésével.