Donald Trump: A legvirágzóbb gazdaságot teremtettem meg

politics Horizontal US President Donald Trump talks to reporters prior to boarding Marine One as he departs the White House in Washington, DC on December 8, 2018. - Trump travels to Philadelphia, Pennsylvania, to attend the annual Army Navy football game.
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump szerint az emberek fellázadnának, ha alkotmányos eljárás keretében eltávolítanák őt az amerikai elnöki hivatalból – idézte a Politico című lap kedden este Trump interjúját, amelyet a Reuters hírügynökségnek adott.
Vágólapra másolva!

Trump a Fehér Ház Ovális irodájában fogadta a londoni székhelyű hírügynökség munkatársait. A mintegy félórás interjú során a többi között a Hasogdzsi-ügyről, az amerikai-szaúdi viszonyról, a jemeni háborúról, és az alkotmányos eljárás keretében történő esetleges eltávolításáról beszélt.

– fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem aggódik emiatt, annál is kevésbé, mert szerinte

Donald Trump Forrás: AFP/Alex Edelman

Az elnök a 2016-os elnökválasztási kampányának állítólagos orosz kapcsolataira vonatkozó vizsgálatokról azt mondta:

Volt ügyvédjére, Michael Cohenra utalva – akire pénteken kért az ügyész több évig tartó börtönbüntetést – megjegyezte: ha Cohen hallgatási pénz kifizetésével meg is sértett bármilyen törvényt, az az ő baja.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy volt ügyvédje nem kampánypénzből fizette ki azt a pénzt, amelyet két nőnek adott állítólag azért, hogy hallgassanak a Trumphoz fűződő kalandjukról.

Nem foglalkozik vele

Az újságírók kérdezték az elnököt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról, és arról, hogy szerinte vajon Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek volt-e köze hozzá, ám Trump közölte: nem kíván ezzel foglalkozni. „Annyit mondhatok – tette hozzá –, hogy Szalmán herceg azt állítja, hogy nem volt köze hozzá, egyesek azt mondják, hogy nem volt köze hozzá, mások pedig azt állítják, hogy volt köze.” Trump megismételte:

Kifejtette továbbá: reméli, nem hozakodnak elő azzal, hogy további lépéseket tegyen Szaúd-Arábia ellen, hiszen

azzal a szaúdi pénz Oroszországba és Kínába vándorolna, és több százezer amerikai munkahely is veszélybe kerülne.

Jó szövetséges

Donald Trump kifejtette: ő és kormányzata kiáll Szaúd-Arábia mellett, és ez a trónörökös melletti kiállást is jelenti. „Ő Szaúd-Arábia vezetője” – fogalmazott, és Rijádot nagyon jó szövetségesnek nevezte.
A jemeni háborúról hangsúlyozta: nyitottan áll hozzá, hogy Washington véget vessen az amerikai részvételnek, de – mint mondta – „a tánchoz két ember kell”. Megismételte korábbi álláspontját, miszerint Iránnak távoznia kell a térségből.

Bizakodó

Újraválasztási kampányáról szólva bizakodó hangot ütött meg. Idézte

a Rasmussen közvéleménykutató-intézetet, amelynek hétfői adatai szerint 50 százalékos az elfogadottsága.

„Ez nagyobb arányú, mint Obamáé volt, jóval nagyobb arányú” – mondta. És hozzátette: