Az ukránok majdnem kétharmada ellenzi a hadiállapot bevezetését

POROSENKO, Petro
Petro Porosenko ukrán elnök látogatást tesz az észak-ukrajnai Csernyihivben lévő katonai kiképzőközpontban. Porosenko javaslatára két napja vezették be a hadiállapotot tíz megyében 30 napos időtartamra a Kercsi-szorosnál történt orosz agresszió miatt.
Vágólapra másolva!
Az ukránoknak csupán egyharmada szerint volt jó döntés hadiállapotot, a rendkívüli állapot egy formáját bevezetni Ukrajna tíz megyéjében, a Kercsi-szoros közelében ukrán hadihajókat ért november 25-i orosz támadás után, csaknem hatvan százalékuk viszont ezzel ellentétes véleményen van - derült ki a Rejting neves ukrán közvélemény-kutatási csoport frissen végzett felméréséből, amelynek eredményét az UNIAN hírügynökség ismertette.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek közül azoknak is csak a fele helyesli a hadiállapot bevezetését, akik Oroszországot agresszornak tekintik.

Ukrajna nyelvi térképe Forrás: Reddit

A hadiállapotról hozott döntés támogatottsága a nyugati országrészben a legmagasabb, 44 százalékos, az ország középső részében 39, a déli megyékben 24, míg Kelet-Ukrajnában a legalacsonyabb, 14 százalékos.

A családi körben ukránul beszélők közül 45 százalék, míg az oroszul beszélők 17 százaléka helyesli.

A férfiak körében némileg nagyobb a támogatottsága (38 százalék), mint a nőkében (28 százalék).

A megkérdezettek jelentős többsége,

Eredetileg Petro Porosenko elnök 60 napra javasolta a hadiállapot bevezetését a parlamentnek, később módosította 30 napra.

Petro Porosenko Forrás: MTI/EPA/Pool/Ukrán elnöki sajtószolgálat/Mikola Lazarenko

A felmérésben részt vevők csaknem kétharmada nem zárta ki, hogy Porosenkónak a jövő március végére kiírt elnökválasztás elhalasztása lehetett ezzel a célja.

Mindazonáltal

a megkérdezettek 60 százaléka szerint a hadiállapot ráirányította a nemzetközi közösség figyelmét az orosz-ukrán konfliktusra,

55 százalékuk pedig úgy véli, hogy elősegíti az Oroszországgal szembeni újabb szankciók bevezetését.

Ugyanakkor csak 31 százalékuk fogadta el azt a magyarázatot, hogy a hadiállapot javítja az ország védelmi képességét.

A felmérést a Rejting munkatársai december 4-10. között végezték, kétezer nagykorút kérdeztek meg az országban kor, nem, régió, és lakóhelytípus szerinti reprezentatív kiválasztás után.

Julija Timosenko lehet Ukrajna következő elnöke

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) szintén most tette közzé az elnökválasztási esélyekről készített legfrissebb felmérésének eredményét.

November végi, december eleji állás szerint

Jurij Bojko oroszbarát ellenzékire 11 (6,2), Oleh Ljaskóra, az ellenzéki Radikális Párt vezetőjére 8,7 (4,9), Anatolij Hricenko ellenzéki politikusra, volt védelmi miniszterre pedig 8,2 (4,6) százalék, a többi jelölt támogatottsága 5 százalék alatti.

Nagyon magas ugyanakkor még mindig azok aránya, akik még nem döntötték el, kire szavaznak (26,7 százalék),

és azoké, akik nem kívántak válaszolni (24 százalék).

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a kampány februártól indul be igazán, többen, így például Zelenszkij sem adott még egyértelmű választ arra, hogy elindul-e vagy sem a választáson, ezért az utolsó két hónap alatt jelentősen átalakulhatnak az erőviszonyok.