Bukarest-ellenes szövetséget hozott létre négy erdélyi nagyváros

ÉPÜLET FOTÓ FOTÓTÉMA lovas szobor MŰALKOTÁS templom városkép Kolozsvár, 2011. július 19.
A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kol
Kolozsvár, 2011. július 19. A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron. Az általuk kihelyezett szöveg a III. (Nagy) István moldvai fejedelemmel való török elleni összefogást említi, az egymás ellen vívott moldvabányai csata helyett. MTI Fotó: Biró István
Vágólapra másolva!
A Nyugat Szövetsége (AVE) néven szövetségre lépett szombaton Erdély, a Partium és a Bánság négy, egykor magyar nagyvárosa: Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és hívjanak le európai uniós forrásokat - közölték a romániai hírügynökségek. A mai napon Resicabánya is jelezte, hogy csatlakozna a szövetséghez. A román nacionalisták és a nagyobbik kormánypárt szerint az elmúlt 100 évben még soha nem leselkedett ilyen nagy veszély Románia területi integritására.
Vágólapra másolva!

A szövetség alapító okiratát Temesváron Gheorghe Falca aradi, Emil Boc kolozsvári, Ilie Bolojan nagyváradi és Nicolae Robu temesvári polgármester írta alá.

Temesvár Forrás: Wikimedia Commons

Valamennyien a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben nyerték el mandátumukat.

Az aláírók nyomatékosították: nem szeparatista vízióval léptek szövetségre és a bukaresti kormányt nem ellenfélnek, hanem partnerüknek tekintik.

Közölték:

Arad Forrás: Wikimedia Commons

A nyugati nagyvárosok közös tervei között szerepel többek között

az észak-erdélyi, a Via Carpathia és a Temesvár-Belgrád autópályák megépítésének a felgyorsítása,

a városokat összekötő nagysebességű vasútvonal megépítése, a környezetkímélő mobilitás növelése a városok metropoliszövezetében vasút-, metró-, villamos-, trolibusz- és villanymotoros autóbuszvonalak kiépítésével.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere az azonnali célok között egy interregionális fejlesztési egyesület létrehozását említette, amely a román kormány partnere kíván lenni és amely számára külön fejezetet nyitnak az állami költségvetésben.

Hozzátette:

az AVE azt tűzi ki céljául, hogy az elvándorlást fontolgatók az országon belül is megtalálják azt a jólétet, amire vágynak.

Nagyvárad Forrás: AFP/Photononstop/Tibor Bognar

"A szerveződés nem valaki ellen irányul. Azt kellene lehetővé tennie, hogy többet tehessünk, mint eddig, hogy versenyképesebbek lehessünk" - idézte az Agerpres Nicolae Robu temesvári polgármestert.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere az aláírás után azt hangoztatta:

Hozzáfűzte: a régió fejlődése egyben Románia fejlődését és megerősödését is jelenti.

Kolozsvár Forrás: MTI/Biró István

Ioan Popa, Krassó-Szörény megye székhelyének, Resicabányának a PNL-s polgármestere hétfőn azt nyilatkozta: az általa vezetett város is készen áll arra, hogy csatlakozzon a Nyugat Szövetségéhez, mivel ez elengedhetetlen a térség fejlődésének szempontjából – írja a Transindex.ro.

Bukarest szeparatizmustól tart

A román nacionalisták és a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokrata PSD politikusai szerint

az elmúlt 100 évben ez jelenti a legnagyobb fenyegetést az ország egységére.

Véleményük alapján a szeparatizmus veszélyét is magában hordozza az erdélyi nagyvárosok szövetsége, ami Bukarest ellen irányulhat.