Bukás vagy fordulat? Válaszút előtt Merkel bábja

CDU federal party conference POLITICS parties CDU Party conference
08 December 2018, Hamburg: Annegret Kramp-Karrenbauer (r) Federal Chairwoman of the CDU, bids farewell to Chancellor Angela Merkel (CDU) after the CDU federal party conference. Photo: Rainer Jensen/dpa
Vágólapra másolva!
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendkívül megosztott, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Angela Merkel utódjának megválasztott Annegret Kramp-Karrenbauer mindössze néhány szavazattal nyert a radikális megújulást hirdető Friedrich Merzcel szemben. Az új pártelnök megválasztása óta csak pár nap telt, de a Mini-Merkelnek tekinthető AKK már most válaszút elé érkezett. Vagy követi elődje migránsbarát politikáját, és bábként viselkedve a szakadékba kormányozza a pártot, vagy ellent mer mondani a kancellárnak. Mindkét forgatókönyv megvalósulására utalnak jelek, egy dolog azonban biztos: az újdonság ereje gyorsan elillanhat, ugyanis jövőre az európai parlamenti választás mellett több tartományi választást is tartanak.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel kancellár migránspárti politikája megbukott. Ez nyilvánvaló tény, a 2015-ben meghirdetett willkommenskultur hatásai miatt egyre több illegális bevándorló és ezzel együtt bűnöző özönlött Németországba. Természetesen ez a folyamat nem maradhatott politikai következmények nélkül, ugyanis Németország – eredetileg – konzervatív pártja rengeteget vesztett népszerűségéből.

Ez először a tartományi választásokon vált nyilvánvalóvá, azaz itt szembesülhetett azzal Angela Merkel kancellár és a CDU volt vezetője,

hogy a baloldali fordulat roppant népszerűtlen, a németek nem kérnek a migránsokból.

Bevándorlók alszanak egy passaui befogadóállomáson Forrás: MTI/EPA-DPA/Sebastian Kahnert

Emiatt Hessenben és Bajorországban is súlyos népszerűségvesztést – 1966 óta nem volt ilyen rossz eredmény – könyvelhetett el a kormányzó pártszövetség. De hozzájárulhatott az is, hogy az általa támogatott és bizalmasának számító Volker Kaudert 13 év után félreállították a CDU-CSU közös frakcióvezetői pozíciójából.

A németek majdnem 70 százaléka gondolja azt, hogy a határnyitás, a migránsok tömeges befogadása hiba volt.

Mivel ezek az eredmények egyértelműen igazolták Merkel bukását, így nem maradt más út, mint a lemondás a CDU elnöki székéről.

Kármentés Merkel módra

Hogy érzékeltetni lehessen a bukás nagyságát, érdemes megemlíteni, hogy a CDU történetében 1971 óta először fordul elő, hogy egynél több esélyes jelölt indul az elnöki tisztségért. Tehát az elmúlt közel fél évszázadban nem volt arra precedens, hogy ennyire meginogjon a bizalom egy vezető iránt.

Éppen ezért Angela Merkel számára kulcskérdés volt, hogy ki lesz az utódja a német Kereszténydemokrata Unióban: olyasvalakit választanak, akit irányíthat, vagy a párt visszatér kereszténydemokrata, konzervatív gyökereihez.

Előbbi két dolgot is jelentett Angela Merkel számára:

  • 1. Marad a migránspárti irányvonal a párton belül.
  • 2. Angela Merkel jó eséllyel ki tudja tölteni hivatali idejét kancellárként.

Nem csoda tehát, hogy a német kancellár még leköszönő beszédében is nyíltan kampányolt a klónjának is csúfolt Annegret Kramp-Karrenbauer mellett.

Angela Merkel és Annegret Kramp-Karrenbauer Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Kay Nietfeld

Angela Merkel a kongresszusi beszédében tulajdonképpen beállt AKK mögé, a pártatlanságnak még a látszatára sem adott.

Azt mondta, hogy 2018-ban a CDU más párt, mint a 2000-es években, és ez így van jól, magyarán szerinte ezt a balratolódást kell folytatni a jövőben is.

A CDU döntött, roppant szoros választás során AKK, a Mini-Merkel lett a CDU vezetője. A párt keresztényszociális irányzatához tartozó politikust szűk többséggel, a küldöttek 51,7 százalékának támogatásával választották meg.

Azonban egy hét sem telt a december 7-i választás óta, már most az a téma, hogy Kramp-Karrenbauer lesz-e az a politikus,

akinek vezetése alatt darabjaira hullik a CDU, vagy esetleg a báb pozícióból kilépve mégiscsak visszatérhetnek a kereszténydemokrata gyökerekhez.

Párthalál vagy fordulat

Nyilvánvalónak tűnik, hogy Németországnak elege van a migránsokból. Így hiába került új vezető a CDU élére, a willkommenskultur menthetetlenül kudarcot vallott, és ez nem fog változni.

Így egy olyan párt, amelynek vezetője ragaszkodik a balliberális irányba való eltolódáshoz, bukásra van ítélve, azaz Merkel lemondása csak tüneti kezelés volt, nem a betegséget kiváltó ok megszüntetése.
Ezt valószínűleg AKK is egyre inkább kezdi érezni,

azaz a Merkel bábja státusz hosszú távon aligha kifizetődő pozíció.

Mivel Kramp-Karrenbauer érzi a több oldalról érkező nyomást, ezért számos területen irányváltást hirdetett, hiszen e nélkül aligha sikerül egységet teremtenie a pártban.

Egy dolog biztos, gyors cselekvésre van szükség, hiszen a párt rendkívül megosztott. Ennek bizonyítéka, hogy a radikális megújulást tervező

Friedrich Merz támogatottsága 48 százalékos volt a CDU-szavazáson.

Annegret Kramp-Karrenbauer és Angela Merkel. Kérdés, marad-e a barátság Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Jövőre az európai parlamenti választás mellett tartományi parlamenti választást is tartanak Brémában és három keleti, a volt NDK területén fekvő tartományban, Brandenburgban, Szászországban és Türingiában.

Ha itt megbukik AKK, akkor karrierje rövid lehet, és magával ránthatja Angela Merkelt is.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az első nagy projektje, azt válaszolta, hogy a migrációs és menekültügyi politika. AKK az ARD országos köztelevízióban már arról beszélt, hogy átalakításokra készül, és hangsúlyozta, hogy hajlandó „szembeszállni” Angela Merkel kancellárral.

Kérdés, hogy ezek csak szavak, és továbbra is a megbukott Merkel bábjaként fog tevékenykedni, vagy lesz-e elég bátor ahhoz, hogy szembemenjen előde elképzeléseivel, és a migránsellenes, konzervatív, azaz a józan ész oldalára áll.

A feladat nem egyszerű, ugyanis már most kilépésekről hallani a párton belül.

Egy pozitív lépés már mindenképp AKK számlájára írható: a konzervatív irányvonalhoz főtitkárt ajánlott, Paul Ziemiakot 62,8 százalékos támogatottsággal szombaton megválasztották a tisztújító kongresszuson Hamburgban.

Paul Ziemiak a szavazás előtti beszédében sürgette, hogy a CDU legyen a jogállamiság pártja. Arról is beszélt, hogy

következetesen el kell távolítani az országból a veszélyes külföldieket.

Van esély a fordulatra

A Nézőpont Intézet ügyvezető igazgatója szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer politikailag erősebb lehet, mint Angela Merkel német kancellár.

Mráz Ágoston Sámuel az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, ehhez az kell, hogy az új elnök kilépjen Angela Merkel árnyékából, és a migráció kérdésében a társadalom álláspontját képviselje.

Angela Merkel politikája népszerűtlen volt, ezért nem jó, ha azt folytatja.

Ha az új elnök nem tesz lépéseket a párt egyesítéséért, akkor elveszíthetik azt az elmúlt hetven évben kialakult előnyt, hogy felekezeti, földrajzi, társadalmi státuszbeli különbségeken áthidalóan, valódi néppártként össze tudtak fogni mindenkit.

Ha Merkel irányít továbbra is, akkor az a párt bukását jelentheti Forrás: AFP/John Macdougall

Szerinte ezért is fontos lenne, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer – aki csak egy hajszállal nyerte meg a pártelnökválasztást – valahogy beépítse a pártba azt is, aki veszített.

Mráz Ágoston Sámuel lát esélyt a párt egyesítésére, mert vannak olyan lépések, amelyek ebbe az irányba mutatnak.