A migránscsempészet úgy működik, akár egy utazási iroda

migráció, Amerikai Egyesült Államok, Mexikó, határ
Central American migrants are arrested by US Border Patrol agents after jumping over the metal barrier separating Playas de Tijuana in Mexico from the United States, on December 2, 2018, as seen from Playas de Tijuana. - Thousands of Central American migrants, mostly Hondurans, have trekked for over a month in the hopes of reaching the United States. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
Kevin McAleenan beszámolója szerint a migránscsempészek Közép-Amerikában úgy működnek, akár az utazási irodák. Rábeszélik az embereket, hogy fizessenek többe ezer dollárt azért, hogy az amerikai-mexikói határra utaztassák őket – írja a 888.hu.
Vágólapra másolva!

Az amerikai határőrizet egyik vezetője Washingtonban elmondta, hogy a csempészek a munkát kis közösségekben kezdik, ahol meggyőzik az embereket arról, hogy induljanak el a veszélyes útra, és vigyenek magukkal gyereket is, mert akkor a hatóságok akkor is szabadon engedik őket, ha illegálisan lépték át a határt. A csempészek arról is biztosítják a migránsokat,

ha gyerekkel érkeznek az országba, akkor minden bizonnyal ott is maradhatnak.

Emiatt egyre több illegális bevándorló akar bejutni az Egyesült Államokba. Tapasztalataik szerint a gyerekek száma drámaian megugrott, akiket a bűnszervezetek stratégiailag fontosnak tartanak – fejtette ki MC Alleenan.

Forrás: AFP/Pedro Pardo

A vezető azt is kiemelte, tudomásuk van arról, hogy egyes csempészeknek és bűnözőknek azért is fontosak a családok, mert elterelésként használják őket arra, hogy drogot csempésszenek át a határon. Ugyanis, ha egy nagy család érkezik a határhoz, az leköti a határőrök figyelmét. Az amerikai-mexikói határhoz vezető útért a csempészek akár 7000 dollárt is elkérnek, és további 500 dollárt, ha valaki a határon lévő folyón is át akar jutni.

Összességében, átszámítva akár 2 millió forintba is kerülhet egy út.

A vezető kiemelte, hogy ez hatalmas profitot termel az erőszakos bűnszervezeteknek, és az illegális bevándorlók száma az elmúlt hónapokban drámaian megugrott. A statisztikák szerint ugyanis csak novemberben 60 ezer migráns lépte át a határt, akik közül 85 százalék ezt illegálisan tette. Az embercsempészek azzal kábítják az illegális bevándorlókat, hogy megkapják a letelepedési engedélyt, holott a vezető szerint csupán 10-20 százalékuk jogosult a védelemre.