Amerika szerint az ENSZ migránspaktuma a világkormányzást segíti elő

hondurasi migránsok, Guatemala
16 October 2018, Guatemala, Esquipulas: 16 October 2018, Guatemala, Esquipulas: Honduran refugees walk through the city of Esquipulas after the Guatemalan police stopped them after crossing the border. The police detained the migrants for several hours, but they refused to return to the border and were finally allowed to pass. The group, which is estimated at 1,600 to 2,000 people, wants to go to the USA. Photo: Morena Perez Joachin/dpa
Vágólapra másolva!
Az ENSZ migrációs csomagterve a világkormányzást segíti elő a nemzetállamok rovására. Ez áll abban a közleményben, amelyet Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet tett közzé New York-ban, a világszervezet központjában Soros György migránspaktumáról. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Magyarország sem támogatja a csomagot.
Vágólapra másolva!

Fontos állásfoglalást tett közzé az Amerikai Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, amelyben elutasítják a szervezet migránspaktumát.

Az állásfoglalásban az amerikai ENSZ-nagykövet emlékeztetett rá:

az Egyesült Államok már 2017-ben kilépett a globális migrációs csomagterv tárgyalási folyamatából,

mert

Amerikába igyekvő hondurasi migránsok Forrás: AFP/Morena Perez Joachin

A dokumentum hangsúlyozza:

Nem lehet tehát kérdéses – szögezi le a közlemény –, hogy ezek a döntések nem képezhetik nemzetközi keretek közötti viták és vizsgálatok tárgyait.

Az amerikai ENSZ-képviselet kiemelte azt is: bár elismeri sok bevándorló értékes hozzájárulását az amerikai nemzet építéséhez, de nem támogathat olyan megállapodást vagy folyamatot, amely nemzetközi szabályokat erőltet vagy erőltethet az országra.

Ez ellentmond annak, hogy a nemzetünk és állampolgáraink legjobb érdekeinek megfelelő döntéseket hozhassuk meg

– tudatták az állásfoglalásban.

Amerikai sajtójelentések szerint az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban különösen aktív volt az ENSZ-ben annak érdekében, hogy népszerűsítse és minél több tagállammal elfogadtassa álláspontját a migrációs csomagterv ügyében.

A migrációs csomagtervet eddig – Magyarország mellett – elutasította Ausztrália, Belgium, Olaszország, Svájc, Ausztria, Lengyelország, Csehország és Bulgária. Ellene szavazott a lett parlament és a szlovák törvényhozás is.

A hivatalosan Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról nevű bevándorláspárti csomagterv, azaz a Soros György-féle migránspaktum elfogadásáról a jövő héten az ENSZ Marrákesben (Marokkó) tartandó konferenciáján döntenek.