A lett parlament is elutasította az ENSZ migrációs csomagját

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Olaszország
Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án.
Vágólapra másolva!
Csütörtökön a lett parlament is elutasította, méghozzá a vártnál nagyobb többséggel az ENSZ migrációs egyezményéhez való csatlakozást, így nagy valószínűséggel a lett kormány nem fogja aláírni a megállapodást. 
Vágólapra másolva!

Egyértelmű többséggel - 43-31 arányban - utasította el a lett parlament csütörtökön az ENSZ globális migrációs csomagját. A lett kormányfő, Maris Kucinskis jelezte, hogy

figyelembe fogja venni a parlamenti szavazás eredményét, amikor az ENSZ globális migrációs csomagjához való csatlakozásról döntenek.

A három balti állam közül Lettország lehet az egyedüli, amely elutasítja a tervezetet, Litvánia és Észtország ugyanis várhatóan aláírják az egyezményt. Észtország korábban hezitált, de aztán közölték, hogy elfogadják a világszervezet mirációs csomagját.

Lettországban az október végi választások óta nem sikerült új kormányt alakítani. Legutóbb Aldis Gobzemsnek, a Kié az ország? (KPV LV) párt miniszterelnök-jelöltjének adott kormányalakítási megbízást az államfő. Gobzem olyan többpárti koalíciót próbálna összehozni, amelyből kizárnák az októberi voksolás győztesét, az oroszbarát, szociáldemokrata Harmónia Központot, de erőfeszítései mindeddig nem jártak sikerrel.

Már számos ország jelezte korábban, hogy nem ért egyet a paktummal és ezért nem is fogja aláírni.

A héten Olaszország, Szlovákia és Bulgária kormánya is kijelentette, hogy nem írja alá a megállapodást.

Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

A jövő heti, marrákesi globális ENSZ csúcstalálkozón fogják elfogadni a bevándorlást támogató országok az egyezményt, amelyet nem tartanak kötelező erejűnek, ami valójában az lesz egy idő után és hivatkozási alapként is szolgálhat, főleg kétes hátterű civil szervezetek számára.