Összeverekedtek a képviselők a Srí Lanka-i parlamentben - videó

verekedés a colomboi parlamentben
A verekedés kezdete a colomboi parlamentben.
Vágólapra másolva!
Összeverekedtek a rivális képviselők a Srí Lanka-i parlament csütörtöki ülésén, miután az államfő által október végén sebtében miniszterelnöknek kinevezett Mahinde Radzsapaksze kijelentette felszólalásában, hogy a házelnöknek nem volt joga szóbeli szavazást tartani az ő és kormánya elleni bizalmatlansági indítványról, és ezzel eltávolítani őt a hivatalából.
Vágólapra másolva!

Maitripala Sziriszena államfő október 26-án leváltotta Ranil Vikremeszinghe miniszterelnököt, mert korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta.

A helyére egy-két napon belül a volt államfőt, Radzsapakszet nevezte ki. Másnap az elnök felfüggesztette a parlament működését. Megfigyelők szerint ezzel az volt a célja, hogy időt szerezzen Radzsapaksze számára megnyerni a képviselők támogatását. Ezt követően elrendelte a képviselők visszatérését a parlamentbe, majd

múlt pénteken mégis feloszlatta a parlamentet érzékelvén, hogy nincs meg Radzsapaksze többsége, és új választásokat írt ki 2019 januárjára.

A legfelsőbb bíróság azonban alkotmányossági óvások miatt kedden felfüggesztette a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendeletet, december 7-éig szóló hatállyal, amíg meg tudja hallgatni a panaszokat, és határozott arról, hogy a képviselők szerdai összehívásáról szóló korábbi rendelet érvényes. A szerdai ülésre az ellenzék vezetője, Radzsavarotiam Szampantan bizalmatlansági indítványt terjesztett be a Radzsapaksze-kormány ellen.

Karu Dzsajaszurija parlamenti elnök szóbeli szavazást rendelt el, és ezen a 225 képviselőből 122 megszavazta az indítványt, majd a házelnök csütörtökre elnapolta a parlament ülését.

Az államfő és Radzsapaksze szerint azonban a szóbeli szavazás szabálytalan volt. A házelnök az államfőnek csütörtökön azzal indokolta a döntését, hogy többszöri felszólítása a gépi szavazásra sikertelen volt, ezért volt kénytelen szóbelit elrendelni.

A verekedés kezdete a colombói parlamentben Forrás: Twitter/AFP

Radzsapaksze csütörtöki parlamenti felszólalása után hívei berohantak a terem közepére, és megakadályozták, hogy az ülés folytatódjon. Majd berohantak a rivális pártok képviselői is. Először csak kiabálás volt, de a vita tettlegességgé fajult, a mintegy 40 képviselő ököllel ütötte, különböző tárgyakkal dobálta egymást, a földre kerülőkbe bele is rúgtak.

Az egész csetepaté körülbelül húsz percig tartott, majd a házelnök a biztonsági őröknek köszönhetően „elhagyhatta a termet”.

Egyes sajtóértesülések szerint ezután megállapodott a pártok vezetőivel, hogy jövő szerdán "ül össze" ismét a colomboi parlament.