Bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek Theresa May ellen

Jacob Rees-Mogg
London, 2018. november 15. Jacob Rees-Mogg, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, a brexitet támogató konzervatív képviselő nyilatkozik a londoni parlament előtt 2018. november 15-én. Rees-Mogg bizalmatlansági indítványt akar beterjeszteni Theresa May konzervatív brit miniszterelnökkel szemben, mert kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett csütörtökön Theresa May miniszterelnök a kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának vezetője.
Vágólapra másolva!

Jacob Rees-Mogg, a European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) nevű, a Konzervatív Párt alsóházi frakcióján belül létrejött erőteljesen EU-szkeptikus kampánycsoport frontembere sajtóértekezleten jelentette be, hogy továbbította a szavazást kezdeményező levelét a frakció illetékes bizottságának elnökéhez.

Rees-Mogg bejelentése

önmagában jelképes jelentőségű,

mivel a Konzervatív Párt szabályai szerint bizalmatlansági szavazás kiírásához az szükséges, hogy a tory frakció legalább 15 százaléka – a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő – csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Az utóbbi napokban azonban több képviselő is jelezte, hogy ezt megtette, és Rees-Mogg csütörtöki lépése után újabb tory törvényhozók csatlakozása valószínűsíthető.

May szóvivője szerint a miniszterelnök készen áll felvenni a harcot egy „bizalmatlansági indítvánnyal".

Jacob Rees-Mogg Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A Brexit-megállapodás tervezetét a kormányjóváhagyást követően May bemutatta az Alsóházban. A háromórás ülésen világossá vált, hogy

a May által kitárgyalt megállapodásnak nincs meg a kellő támogatottsága pillanatnyilag.

A szöveget a Labour pártvezetés egyértelműen elutasította, azt nem támogatja a DUP, illetve felszólt ellene több konzervatív EU-párti és Brexiter képviselő, a skót SNP és a liberális demokraták egyaránt. A mai parlamenti vita alapján úgy tűnik, a kormányfő stratégiája abból indul ki, hogy a decemberre esedékes jóváhagyó voksolásig még van ideje, hogy meggyőzze a képviselőket, így egyelőre mellékes, mennyire (nem) támogatják a tervezetet.

Emellett

May egyértelműen nem kíván érdemi alternatívát biztosítani a képviselőknek,

miután többször felhívta a figyelmet, hogy a megállapodás elutasításával vagy a Brexit elmaradását, vagy a "no deal"-t kockáztatja az Alsóház.

Sokan lemondtak

May parlamenti felszólalása előtt nem sokkal bejelentette lemondását Dominic Raab, aki eddig a Brexit-folyamatot irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a kormány által előző este jóváhagyott megállapodástervezetet.

Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

Hírek szerint Raab pozíciójára felkérést kapott Michael Gove agárminiszter, a Brexit-kampány korábbi prominens vezetője. (Mindeközben egyes hírek szerint a Bank of England elnöke a Citybe rendelte a nagybankok képviselőit egy egyeztetésre a piaci zavarok elkerülése érdekében.)

May: Én viszem végig a Brexitet

Theresa May a súlyos bírálatok ellenére sem kíván távozni tisztségéből, kijelentve: ő szándékozik végigvinni a Brexit-folyamatot. Csütörtök esti sajtóértekezletén közölte azt is: sajnálja, hogy több kormánytag távozott a kabinetből a tervezet feletti nézeteltérések miatt, de ő továbbra is maradéktalanul hisz abban, hogy az Egyesült Királyság és minden egyes lakója számára az a helyes irány, amelyet ő kijelölt.

A lemondásokkal kapcsolatban elmondta, hogy teljesen megérti, hogy egyeseknek nem tetszenek a megállapodástervezetben foglalt kompromisszumok, de senki nem tudhatja, milyen következményekkel járna, ha a kormány nem e tervezet alapján vinné tovább a Brexit-folyamatot.

Szerinte a letérés erről az irányról "mély, súlyos bizonytalanságot" teremtene.

Theresa May megerősítette azt a korábban is többször hangoztatott álláspontját, hogy nincs lehetőség újabb népszavazásra a brit EU-tagságról, annak ellenére sem, hogy egyre több szervezet és közéleti személyiség követeli ennek kiírását.