Katasztrófaövezetté nyilvánították egész Kaliforniát

fire accident Horizontal A welcome sign remains near a burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's wo
A városból gyakorlatilag semmi sem maradt
Vágólapra másolva!
Természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát Donald Trump amerikai elnök hétfőn este Jerry Brown kormányzó kérésére. Az elnöki döntés azt jelenti, hogy a tűzvészek áldozatai külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli támogatáshoz vagy jogi tanácsadáshoz.
Vágólapra másolva!

Donald Trump hétfőn éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy gyors választ akart adni a kormányzó kérésére, annak érdekében, hogy – ahogyan fogalmazott – „legalább némileg megkönnyítse a hihetetlen szenvedést”.

Már 42 halottat találtak

Hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett. A Kalifornia történetének eddigi legpusztítóbb tűzvésze egyelőre nem enyhül. S bár még pillanatnyilag az anyagi károk számbavételéről sem lehet szó, a The Washington Post helyszínen lévő tudósítója arról számolt be: a hatóságok és az egykori lakók is azt fontolgatják, hogy

Paradise városkát nem építik újjá.

Az újjáépítés ugyanis rendkívül költséges lenne, és hosszú ideig tartana.

27 ezren laktak itt

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra, a hegyek ölésében fekvő Paradise teljesen leégett, talán ha hat épület romjai maradtak meg. A 27 ezer lelket számláló, többnyire idősek lakta településen több mint húsz ember égett halálra – az otthonában, autóban, vagy menekülve –, az életben maradtak pedig menedékhelyeken, szállodákban, távolabb élő ismerősöknél leltek átmeneti menedékre.

A városból gyakorlatilag semmi sem maradt Forrás: AFP/Josh Edelson

A városban különös módon egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő „Isten hozott” felirat. Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a The Washington Post munkatársának azt mondta: nyitott kérdés, hogy mi lesz Paradise sorsa, jövője. Butte megye – ahol Paradise is volt – katasztrófaelhárítási hivatala figyelmeztetést adott ki: a tűz a környező kanyonokat „birtokba vette”.

Szárazság és szél

A Kalifornia északi és déli részén egyaránt pusztító lángokat szítják az óránkénti 50-65 kilométeres sebességű, a kontinens belseje felől érkező széllökések. Táplálja a lángokat a szárazság is. Hétfőn este több mint 4500 tűzoltó volt talpon, és érkezett segítség a környező tagállamokból is. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és azonosításukhoz DNS-vizsgálatra van szükség.