Volt szaúdi kémfőnök: Szaúd-Arábia sosem egyezik bele nemzetközi vizsgálatba

Vágólapra másolva!
Turki al-Fejszál, a királyság hírszerzésének egykori vezetője azt mondta, Szaúd-Arábia büszke igazságszolgáltatási rendszerére, és soha nem fog beleegyezni semmilyen nemzetközi vizsgálatba Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának ügyében.
Vágólapra másolva!

A szaúdi herceg Hasogdzsi főnöke is volt, amikor Fejszál nagykövet volt Washingtonban és Londonban, az újságíró pedig a követség szóvivőjeként dolgozott. Fejszál szerint közeli barátságba is kerültek az évek alatt.

A volt kémfőnök a New York-i Nemzetközi Békeintézet rendezvényén beszélt a gyilkossági ügyről, és azt mondta,

Szaúd-Arábia szerinte tartani fogja a szavát, minden tényt ismertetni fog, és válaszolni fog az ügyben minden kérdésre,

arra is, hogy mi lett Hasogdzsi holttestével.

Dzsamál Hasogdzsi, aki rendszeresen szerepelt az arab hírtelevíziókban és szabadúszóként a The Washington Postnak is dolgozott, október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája főkonzulátusát Isztambulban, hogy iratokat intézzen közelgő esküvőjéhez. A szaúdi hatóságok eleinte azt állították, hogy a Szaúd-Arábiával szemben kritikus, egy éve az Egyesült Államokban élő újságíró elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Mintegy két héttel később viszont azzal álltak elő, hogy Hasogdzsi dulakodás közben halt meg a konzulátuson. A török hatóságok szerint azonban előre kitervelt módon meggyilkolták.

Az ügyben Antonio Guterres ENSZ-főtitkár és nemzetközi jogvédő szervezetek is független, nemzetközi vizsgálatot szorgalmaztak.