Donald Trump így parancsol megálljt a Soros-expressznek

Troops Arrive To U.S. Mexico Border Spots Where Migrant Caravan May Arrive In Coming Weeks GettyImageRank1 Geographical Locations HORIZONTAL Army Soldier USA Texas LAW Color Image Photography US Military Human Interest Donna Topix Bestof Bestpix Gulf Coas
DONNA, TX - NOVEMBER 04: U.S. Army soldiers from Ft. Riley, Kansas string razor wire near the port of entry at the U.S.-Mexico border on November 4, 2018 in Donna, Texas. President Trump ordered the troops to border areas ahead of the possible arrival of an immigrant caravan in upcoming weeks. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kedden félidei választásokat tartanak az Egyesült Államokban, amelynek óriási a tétje. A kampány egyik legfontosabb eleme a Hondurasból útnak induló több ezer fős migránskaraván, amelyet több amerikai újság szerint Soros György támogatásával indítottak el az Egyesült Államok felé. Donald Trump többször leszögezte, a migránsokat megállítják a határnál, ezzel szemben a Soros támogatta demokraták beengednék a bevándorlótömeget. Az amerikai elnök mozgósította a hadsereget a mexikói határra, mintegy 35 kilométeres határszakaszon épült drótkerítés a Soros-expressz megfékezésére.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban kedden rendezik az úgynevezett félidei választásokat, amelyek során az amerikaiak a szenátus mintegy harmadáról döntenek, valamint a republikánusok és a demokraták elmúlt kétéves teljesítményéről mondanak ítéletet. A tét nagy, hiszen befolyásolja a politikai erőviszonyokat az amerikai törvényhozásban: ha a demokraták többségbe kerülnek akár a Szenátusban, akár a Képviselőházban, megpróbálják megakadályozni, hogy Donald Trump hatékonyan politizálhasson.

A Soros György anyagi támogatását élvező demokraták, megérezve a vérszagot, szokatlanul durva eszközökhöz nyúltak a kampányban,

elég csak Brett Kavanaugh főbíró megszavazása körüli hercehurcára gondolni. Ismert, az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság kilenc tagját, akik a végső szót mondják ki, élethosszig választják. A Kavanaugh személyéről szóló szenátusi szavazást megelőzően hirtelen több nő is felhozott ellene középiskolai és egyetemi éveire vonatkozó szexuáliszaklatási-vádakat. Trump jelöltjét a szexuáliszaklatási-vádak ellenére megszavazták, később kiderült, hogy az FBI nem talált semmilyen bizonyítékot az ügyben, ráadásul tegnap az egyik nő bevallotta, hogy hazudott, soha nem is találkozott Kavanaugh-val. Sőt, minden bizonnyal a másik nő is hazudott. Több amerikai sajtótermék is Soros Györgyöt vélte felfedezni a provokáció mögött, a kommentárjaikban arról írtak, hogy emberein keresztül a szexuális vád rásütésével igyekezett meghiúsítani Kavanaugh főbíróvá választását. Nem ez volt azonban az egyetlen olyan történés a félidei választás előtt, amely Soroshoz köthető, és meghatározó szerepe van a kampányban.

Soros útnak indította, Trump megállítja a migránskaravánt

„A migránsok nem fognak bejönni az országba” – szögezte le az elmúlt hónapokban többször is Trump annak kapcsán, hogy a Hondurasból egy több ezer fős migránskaraván indult el. Eltérő becslések szerint

az Egyesült Államok felé tartó karaván 3500-7000 főből áll.

Elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó emberekből indultak útnak. A Mexikónál járó tömeg létszáma folyamatosan változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak. A helyzet eszkalálódott: az Egyesült Államok felé tartó migránsok azzal fenyegetőztek, amennyiben szükséges, utakat foglalnak el, követelve, hogy járműveket biztosítsanak nekik az útra.

Az ügyből komoly politikai vita alakult ki, a republikánusok a botrány kirobbanása óta azt mondják, hogy meg akarják akadályozni a bevándorlók érkezését, miközben a demokraták egyértelművé tették, hogy beengednék őket az országba.

.Az Egyesült Államok felé tartó migránskaraván tagjai teherautóra felkapaszkodva utaznak a Veracruz mexikói állambeli Sayula de Alemanban 2018. november 3-án Forrás: MTI/EPA/EFE/Angel Hernandez

A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak jelentős többsége Trump álláspontján van, így a migránskaraván „kezelése” miatt billent a mérleg: nemrég még a demokratáknak állt a zászló, azonban az amerikai elnök karakán bevándorlásellenes politikájának köszönhetően fordult a helyzet, és a republikánusok látványosan megerősödtek a felmérésekben. De hogyan is kezelte Trump a helyzetet? A múlt héten a Fehér Házban újságírók előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy kormányzata fel fog készülni a menetelő migránsok feltartóztatására.

– mondta. A védelmi minisztérium eddig 5200 amerikai katonának az amerikai-mexikói határra telepítéséhez adott felhatalmazást. További 1000 tengerészgyalogost rendeltek Kaliforniához. Trump elnöki rendeletet ad ki a migráció megfékezésére, az intézkedés már meg is hozta az eredményt, ez látszik az AFP által közzétett képeken. A felvételek arról tanúskodnak, hogy a mexikói határhoz kivezényelt több ezer katona drótkerítést húzott fel Texas állam déli részén.

Igy várják a Soros-expresszt Forrás: AFP/Public Domain/Alexandra Minor

A hadsereg szóvivője szerint eddig mintegy 35 kilométeres határszakaszon emeltek drótkerítést, és további 241 kilométert is meg akarnak erősíteni.

Forrás: AFP/Public Domain/Alexandra Minor

Zajlanak a munkák a mexikói határnál.

Forrás: AFP/Public Domain/Alexandra Minor

A migránskaravánnak nem sok esélye lesz.

Forrás: AFP/Public Domain/Alexandra Minor