Erdogan tanácsadója szerint Hasogdzsi holttestét feldarabolták és feloldották

Dzsamál Hasogdzsi, Jamal Khashoggi
Dzsamál Hasogdzsi(Jamal Khashoggi) szaúdi újságíró 2018. október 2-án lépett be hazája isztambuli főkonzulátusára, ahol nagy valószínűséggel brutális módon meggyilkolták.
Vágólapra másolva!
Azért darabolták fel az isztambuli szaúdi főkonzulátuson meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi holttestét, hogy maró anyagban feloldva könnyebben meg tudjanak szabadulni tőle - írta a Hürriyet tekintélyes török napilap pénteken Yasin Aktay, a török elnök külpolitikai tanácsadójára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A hatóságok rendelkezésére álló legfrissebb információk szerint Hasogdzsit azzal a céllal darabolták fel, hogy semmi se maradjon a holttestéből - nyilatkozta Aktay az újságnak.

Hozzátette:

Az emberölés bűncselekmény, de a holttesten végzett szégyenteljes beavatkozás, különösen annak mértékét figyelembe véve, ugyancsak az - fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy a köztéri, valamint a robotkamerák segítségével

a hatóságok mindenhová benéztek, de holttestet nem találtak.

Bizonyítékok azonban vannak - szögezte le Aktay.

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Az isztambuli főügyészség szerdai írásos nyilatkozatában azt közölte, hogy

Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe.

Hozzátették, hogy a szaúdi újságíró holttestét - szintén az előre kitervelt módon -

a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.


A főügyészség az után adott ki közleményt, hogy a Hasogdzsi-ügyet illetően eljáró szaúdi főügyész, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szerdán háromnapos isztambuli tartózkodása végére ért.

Erdogan: A legfelsőbb körökből jött a parancs

Recep Tayyip Erdogan török államfő a The Washington Post című lap internetes oldalán pénteken megjelent véleménycikkében azt írta, hogy Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolására a parancs a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett .

A Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös fényképével illusztrált cikkében

a török államfő ugyanakkor felmentette az uralkodót, Szalmán bin Abdel-Azíz királyt a felelősség alól.

– Egyetlen másodpercig sem hiszem, hogy Szalmán király, a szent mecsetek őre rendelte el a Hasogdzsi elleni gyilkosságot – szögezte le a török államfő. Fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy Törökország és Szaúd-Arábia kapcsolatai barátiak.

Más, nem kevésbé fontos kérdések

Összefoglalva mindazt, amit a Hasogdzsi-ügyről eddig tudni lehet, Recep Tayyip Erdogan kiemelte: Törökország mindent elkövetett, hogy az ügy valamennyi vonatkozására fény derüljön.

– A mi erőfeszítéseink eredményeként tudta meg a világ, hogy Hasogdzsit egy halálosztag hidegvérrel kivégezte, és

– írta az államfő. Hangsúlyozta: az események megértéséhez "más, nem kevésbé fontos kérdések" megválaszolására is szükség van.

– Hol van Hasogdzsi holtteste? Ki volt az a +helyi segítő+, akiről szaúdi tisztségviselők azt állítják, hogy neki adták át Hasogdzsi földi maradványait? Ki adott parancsot e kedves lélek meggyilkolására? – sorolta a megválaszolandó kérdéseket Erdogan. Hozzátette: sajnos, a szaúdi hatóságok visszautasították a válaszokat.

Veszélyes precedens lenne

Az elnök megjegyezte: tudnivaló, hogy a gyilkosság elkövetői a Szaúd-Arábiában letartóztatott 18 gyanúsított között vannak, mint ahogyan az is tudnivaló, hogy parancsra cselekedtek.

Erdogan mindazonáltal nem nevezte meg, hogy konkrétan kire gyanakszik. Fontosnak tartotta viszont megjegyezni, hogy bár a gyilkosság szerinte nem tükrözi Szaúd-Arábia hivatalos politikáját, de a

Rijádhoz fűződő baráti viszony nem jelenti azt, hogy Ankara szemet hunyna az előre megfontolt gyilkosság felett.

Elképesztőnek és elszomorítónak minősítette, hogy egyes szaúdi tisztségviselők megpróbálják takargatni az igazságot.

– A Hasogdzsi-gyilkosság egyértelmű és égbekiáltó megsértése volt a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Konvenciónak. Az elkövetők megbüntetésének elmulasztása veszélyes precedens lenne – hangoztatta véleménycikkében Recep Tayyip Erdogan török államfő.

Előre eltervelt gyilkosság volt

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, az után, hogy bement országa isztambuli nagykövetségére, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.

Szaúd-Arábia először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd nyomásra beismerte, hogy dulakodás közben meghalt,

később újabb, és egymásnak ellentmondó magyarázatokkal állt elő. Ezzel szemben

a szaúdi főügyész a múlt héten kijelentette, hogy a gyilkosság előre eltervelt volt.


Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban egyenesen úgy fogalmazott, hogy előre eltervezett politikai gyilkosság történt.