Az Egyesült Államok megállítja a migránsokból álló Soros-expresszt

migration Horizontal MIGRATION AND IMMIGRATION
Honduran migrants taking part in a caravan heading to the US, tear down the border fence between Ciudad Tecun Uman in Guatemala and Ciudad Hidalgo, Mexico, on October 28, 2018. - A new group of Honduran migrants is trying to reach and cross the Guatemalan border into Mexico in the hope of eventually realizing the "American dream" and reaching the United States. (Photo by SANTIAGO BILLY / AFP)
Vágólapra másolva!
Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke megismételte a Fox Newsnak, hogy a Mexikóban haladó migránskaravánt semmilyen esetben sem engedik majd be az országba. Az elnök közölte, hogy sátortáborokban várhatják majd meg, hogyan bírálják el a menedékkérelmüket. A migránskaraván, amit egyesek csak Soros-expressznek neveznek, jelenleg Mexikóban jár. Időközben az USA 5200 katonát küld a mexikói határra.
Vágólapra másolva!

Teljes mértékben elpazarolják az idejüket azok a migránsok, akik gyalog próbálnak az Egyesült Államok területére lépni, ráadásul nem fogjuk őket beengedni – minderről Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke beszélt a Fox Newsnak adott exkluzív interjújában. Az elnök közölte, hogy az ország területére

Trump szólt arról is, hogy nem fog dollár százmilliókat költeni a migránsokra, egy sátortábor bőven elég lesz, és azt pedig el kell majd hagyniuk, ha a menedékkérelmüket elutasítják.

Donald Trump amerikai elnök többször elmondta, hogy nem engednek be semmilyen migránskaravánt az USA-ba Forrás: AFP/2018 Getty Images/Scott Olson

Katonák ezrei a határon

Az Egyesült Államok fegyveres erői több mint 5200 katonát küldenek a mexikói határra, hogy támogassák Donald Trump elnöknek a határ biztosítását célzó erőfeszítéseit - jelentette be korábban Terrence O'Shaughnessy tábornok, az amerikai erők északi parancsnokságának vezetője. A tábornok kiemelte, hogy

a katonák egy része fel lesz fegyverezve.

Úgy gondolom, az elnök világossá tette, hogy a határ biztonsága nemzetbiztonsági kérdés" - hangsúlyozta O'Shaughnessy.

Trump közölte korábban, hogy nem engedik be az Egyesült Államokba a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok - eltérő becslések szerint 3500-7000 fős - karavánját. A Mexikóban járó tömeg létszáma folyton változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtanak ott be.

Az Egyesült Államok nem adja fel a határvédelmet Forrás: AFP/Herika Martinez

A tábornok közölte:

jelenleg egy 800 fős katonai kontingens tart Texasba, hogy a határvédelemben segédkezzen, a többi csapat a hét végéig követi őket.

"Ez csak a kezdete a műveletnek" - hangoztatta O'Shaughnessy, jelezve, hogy a létszámot mindig szükség szerint szabják meg. "Ez a létszám a nemzeti gárda már odavezényelt 2092 tagján felül van" - tette hozzá.

Trump: Ez egy invázió

Donald Trump egyik legfrissebb Twitter-üzenetében inváziónak nevezte a migránskaravánt, és kijelentette: "a hadsereg már vár rátok". Hangsúlyozta, hogy senkit sem engednek be, "csak, ha a törvényes utat választja". Mint írta,

a migránskaravánban "bandatagok és néhány nagyon rossz ember is van".

Jim Mattis védelmi miniszter a múlt héten engedélyezte a csapatok és katonai eszközök telepítését az amerikai-mexikói határra. A miniszter azonban nem említett konkrét számokat. Tisztségviselők akkor azt mondták, hogy október 30-tól legkevesebb 800 katonát küldhetnek a határra. Az amerikai elnök még áprilisban jelentette be, hogy a déli határra küldi a Nemzeti Gárda akár 4000 tagját. Végül 2000-et irányítottak a térségbe, hogy tehermentesítsék a határőröket.

Összecsapások is voltak a migránsok és a mexikói hatóságok között Forrás: AFP/Santiago Billy

Mexikónak kellene lépnie

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint illegálisan biztosan nem léphetnek be az amerikai-mexikói határra tartó menekültkaraván tagjai az Egyesült Államok területére. Varga Gergely a műsorában félőnek nevezte, hogy erőszakos cselekményekbe torkollik majd a katonaság és a menekülők szembetalálkozása az amerikai-mexikói határnál.

Szerinte probléma alakulhat ki az esetleges menekültkérelmek benyújtásánál az érkezők nagy száma miatt.

A kérelmek elbírálása ugyanis nagyon sok időbe telne, és a hosszas várakozás a határon tovább szíthatja majd a feszültséget.

Varga megjegyezte azt is, hogy a mexikói hatóságoknak is lenne feladatuk az ügyben, ugyanakkor Mexikó jelentős belbiztonsági problémákkal küzd. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy 2010-2012 óta meredeken emelkedik a közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba tartó emberek száma, és ez már meg is haladja a Mexikóból érkezőkét.

Több ezren menetelnek az úgynevezett Soros-expresszben Forrás: AFP/Johan Ordonez

Nagyon agresszívvé váltak a migránsok

Mint arról korábban beszámoltunk, több száz migráns próbált meg erőszakkal áthatolni vasárnap a guatemalai-mexikói határon Tecun Uman városnál, ahol egy héttel korábban haladt át az Egyesült Államokba tartó nagy menekültkaraván. A mexikói hatóságok úgy döntöttek, nem engedik őket belépni, ezért támadták meg őket rendkívül agresszív migránsok. Egy 26 éves hondurasi férfi meghalt. A mexikói kormány tagadja, hogy a fiatalember halálát a rendvédelmi szervek okozták volna.

A baloldal beengedné az illegális bevándorlókat

Arról is írtunk, hogy miközben Trump elnök mindent megtesz, hogy az USA határain kívül tartsa a migránskaravánt, addig a baloldal a szocialista Alexandria Ocasio-Cortezzel az élen
azon dolgozik, hogy átjuttassa az embertömeget a határon, ezzel is megmutatva ország-világ előtt, hogy ők törődnek az elesettekkel, miközben

egyébként magasról tesznek saját országuk és saját állampolgáraik érdekeire és biztonságára.

Ocasio-Cortez egyébként nemrég még azért küzdött, hogy számolják fel a határőrséget; most arra a következtetésre (is) jutott, hogy nem "karavánként", hanem egy "nagyobb csoportnyi menedékkérőként" kellene titulálni a határhoz közeledőket.

A baloldal természetesen megnyitná a határokat az illegális bevándorlók előtt Forrás: AFP/Santiago Billy

Korábban a bevándorláspárti erők főpróbájának minősítette a balkáni migránstömeget és

a Soros-expressznek nevezett, Közép-Amerikából az Egyesült Államok felé menetelőket

a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője. Hollik István közlése szerint a "Soros-hálózat" és a vele szövetséges politikai erők ezzel is arra törekednek, hogy a migráció legálissá, automatikussá váljék, és a nemzetállamok mondjanak le a határvédelem jogáról.