Egy iráni migráns robbantotta ki a zavargásokat a boszniai-horvát határon

Maljevac, 2018. október 24. Az EU-tag Horvátországba igyekvő illegális bevándorlók a határt védő boszniai rendőrökkel csapnak össze a Bosznia és Horvátország közötti maljevaci határátkelőn, a boszniai oldalon 2018. október 24-én. MTI/AP/Amel Emric
Vágólapra másolva!
Iráni migráns  volt a felbujtója a boszniai-horvát határon történt zavargásoknak, amelyekben két napja több mint száz illegális migráns csapott össze a boszniai rendőrséggel, és amelyekben többen megsérültek, köztük nők is - mondta Zoran Galic, a boszniai határőrség igazgatója a horvát közszolgálati televízió egyik késő esti műsorában.
Vágólapra másolva!

A férfit a boszniai hatóságok letartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy

arra bujtogatta a migránsokat, törjenek át erőszakkal a határon.

Horvátországba igyekvő illegális bevándorlók a határt védő boszniai rendőrökkel csapnak össze a Bosznia és Horvátország közötti maljevaci határátkelőn, a boszniai oldalon 2018. október 24-én. Forrás: MTI/AP/Amel Emric

– mondta Galic, majd hozzátette: a migráns hátterű férfit egy hónapra vizsgálati fogságba helyezték.

Zoran Nicen, a horvát határőrség elöljárója a műsorban azt mondta: ismerik a férfit, akinek Horvátországban vastag dossziéja van, és

Ami a maljevaci határátkelőn történt, nem véletlen. Szerb és a boszniai migránsközpontokból indított összehangolt akcióról van szó. A migránsok között olyan hamis híresztelések kaptak szárnyra, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat az országba, és onnét továbbengedi őket Nyugat-Európába” – mondta a horvát rendőri vezető.

A Klix.ba című boszniai lap szerint

jelenleg is közel 150 migráns tartózkodik a maljevaci határátkelőnél, ahol korábban az incidens történt,

őket még a nap folyamán a hatóságok buszokkal el akarják szállítani a bihaci befogadóközpontba. Ezt az értesülést mindazonáltal hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az illegális bevándorlók napok óta a szabad ég alatt demonstrálnak, így próbálva nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket. A migránsok között magukat kiskorúaknak vallók is vannak, akik „Nyissátok meg a határokat”, „Szükségünk van egy országra”, „Európai Unió hol vagy?”, valamint „Vessetek véget a háborúnak!” szövegű transzparenseket tartanak a magasba.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint

közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába,

és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban.

Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort.

A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb probléma az, hogy

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, és náluk akarnak menedéket kérni.

Az említett útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon,

többségében Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek Horvátországba,

majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak eljutni. A határsértések mindennaposak.