Demeter Márta katonai és nemzetbiztonsági kockázatot jelent

mszp kongresszus 2014. május 31.
Demeter Márta
Vágólapra másolva!
Az LMP-s Demeter Márta tettével bebizonyította, hogy katonai és nemzetbiztonsági kockázatot jelent - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

Németh Szilárd kiemelte: Demeter Márta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként bizalmas és érzékeny adatokat hamisított és szivárogtatott ki.

Demeter Márta Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Ezért úgy vélik,

"Ilyen emberre nem lehet rábízni" a testület vezetői tisztségét - jegyezte meg Németh Szilárd, aki szerint Demeter Márta pozíciójával visszaélve követte el tettét, ezért felszólítják, hogy

adja vissza képviselői mandátumát.

A Honvédelmi Minisztérium nem engedi meg, hogy bárki politikai érdekből egy magyar katonai misszióban részt vevő magyar katona és családja biztonságát kockáztassa - szögezte le a tárca parlamenti államtitkára.

Németh Szilárd azt mondta: Demeter Márta felelőtlenül járt el, megsértett minden jogszabályt, amely az iratbetekintésre vonatkozik.

A jelenleg LMP-s, exszocialista Demeter Márta az után fordult írásbeli kérdésekkel a honvédelmi és a belügyminiszterhez, hogy egy iratbetekintés során "megtudta", egy Ciprusról indult katonai repülőn utazott egy olyan utas is, akiről aztán a neve alapján azt hazudta, a miniszterelnök lánya.

Ez a fake news a sajtóban több helyen is megjelent.

Az Origo már kedden megírta, majd a HM is megerősítette, hogy nem Orbán Viktor kormányfő lánya, hanem egy Cipruson szolgálatot teljesítő, Orbán vezetéknevű magyar katona gyermeke utazott haza Ciprusról a katonai repülőn.

Németh Szilárd ezzel kapcsolatban közölte:

Így jártak el Demeter Márta esetében is, aki mostanáig hét iratbetekintést kért. Ezt pedig mind a hét alkalommal, hosszú órákon keresztül biztosították is. Mindemellett Demeter már több mint 300 írásbeli kérdést nyújtott be a honvédelmi tárcához.

Az államtitkár idézte a honvédelmi törvény 38. paragrafusának 7-es szakaszát, amely a honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvános adatok kezeléséről szól. Ezt a törvényt - mint megjegyezte - a honvédelmi és rendészeti bizottság egyik vezetőjének különösen ismernie kéne.

Ugyanakkor hozzátette:

Demeter Márta ezt tudomásul vette.

A mintegy 3,5 órán át tartó iratbetekintés után az LMP-s képviselő egy újabb iratcsomagot is kért, sőt a helyszínen még kérdéseket is feltett.

Németh Szilárd elmondta, az iratok között a név mellett csak egy útlevélszám volt.

Ez alapján a név alapján Demeter Márta feltehetett volna tisztázó kérdéseket, de ezt nem tette meg.

A miniszterelnök lányának általa kitalált "utaztatásáról" egyetlen kérdés sem hangzott el - közölte Németh, aki szerint Demeter Márta "orbitális hibát" követett el.

Németh Szilárdot kérdezték a sajtóban a Jobbik gyanús pénzmozgásaival kapcsolatos hírekről is. Erre reagálva azt mondta: