Az osztrák kancellár sem kér a kötelező betelepítési kvótákból

KURZ, Sebastian
Salzburg, 2018. szeptember 20. Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülése előtt 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak a "kötelező szolidaritás" koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül a migránsok befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus - emelte ki bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

A Politico arról írt egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva, hogy Kurz elképzelése szerint a kötelező betelepítési kvóták helyett más formáit is választhatnák a tagországok a szolidaritásnak, például

anyagilag hozzájárulhatnának a külső határok védelméhez.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A brüsszeli hírportál szerint ugyan "Orbán Viktor miniszterelnök szokatlanul csendes volt az ülésen", ezen a ponton közbeszólt, és

Angela Merkel német kancellár azonban arról beszélt, hogy nem kíván elmozdulni "a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé", és több más uniós vezető is hasonló véleménynek adott hangot - közölte az illetékes.