Az ENSZ visszahozná a burka viseletét Franciaországban

ADULT AFRICA ARCHITECTURE BURKA business CAR Eastern Africa fabric FACADE Mascarenhas Archipelago MUSLIM people rear view RELIGION Reunion Saint-Pierre (Reunion) SHOP STREET ISLAMIC VEIL WOMAN HORIZONTAL
France, Reunion island (French overseas department), St Pierre, veiled muslim women in the main street
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) arra akarja kötelezni Franciaországot, hogy ismét engedélyezze a 2010-ben betiltott, muszlim nők által hordott burka viseletét, ami a nők iszlám általi elnyomásának a jelképe.
Vágólapra másolva!

Futótűzként terjed egy videó az interneten, ami alapján saría rendőrök Iránban brutálisan támadtak rá egy nőre, aki nem az előírásoknak megfelelően hordja a fejkendőjét.

Eközben Franciaországban azon polemizálnak, hogy a migránsbarát ENSZ előírásának megfelelően visszahozzák-e a burka viselését - írja a vezető konzervatív francia napilap, a Le Figaro.

Az ENSZ ugyanis arra akarja kötelezni Párizst, hogy vonja vissza a burka betiltását elrendelő intézkedését.

A belga minta alapján Franciaország 2010-ben tiltotta be a burka, és valamennyi, egész testet eltakaró ruha/kendő használatát. Ennek nyomán Ausztria, Dánia és Svájc is hasonlóan járt el.

Az országban gyakorlatilag társadalmi konszenzus alakult ki 2010-re ebben a kérdésben, így a jogalkotónak nem maradt más feladata, mint betiltani a burka viselést.

Az iszlám szervezetek ezt a rendelkezést iszlamofóbnak tekintették, tiltakozások voltak Franciaország-szerte, de még most sem hajtják végre teljes mértékben a jogszabályt, annak ellenére, hogy

150 eurós, azonnal kiszabható pénzbírság jár annak megszegéséért.

Burkát viselő muszlim nők Franciaországban Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Egyébként is vannak olyan helyek Franciaországban, ahol a tiltás ellenére viselik a burkát,

másképp hogyan fordulhatott volna elő, hogy Franciaország legkeresettebb muszlim bűnözője, a csak "szökevénykirálynak " nevezett Redoine Faido, akiről az Origo is írt,

A kérdést egyébként Bruno Retailleau, a jobboldali Köztársaság Párt frakcióvezetője tette fel a Szenátusban, a probléma tehát nemcsak a lakosságot, hanem a politikusokat is élénken foglalkoztatja.

A La Croix nevű katolikus hetilap szerint

Szerintük ugyanis ez a törvény sérti a vallásszabadságot és diszkriminatív.

Az ENSZ-nek viszont ezeket a döntéseit nem nagyon szokták végrehajtani a tagállamok...

Franciaországban azért ebben nem lehetünk biztosak, különösen annak fényében nem, hogy az újonnan megválasztott belügyminiszter, Christophe Castaner még államtitkárként az iszlám női ruhaviseletről szóló társadalmi vitában csak annyit tudott mondani:

korábban, amikor a katolikusok, a mi szüleink hordtak kendőt, akkor senki sem tette fel ezt a kérdést.

A La Croix cikkére érkezett kommentek azt mutatják, hogy a közvélemény fel van háborodva az ENSZ döntése miatt, de van, aki csak annyit írt, hogy