Uniós források: a brit kormányfő nyitott az átmeneti időszak meghosszabbítására

Vágólapra másolva!
Theresa May brit kormányfő nyitottnak mutatkozott az országa uniós kilépését követő, eredetileg 2020 végéig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására - közölték bennfentes források a szerdán kezdődött brüsszeli EU-csúcs nyitónapját követően.
Vágólapra másolva!

A szerdai tárgyalás teljes egészében a Brexitről szólt, mivel elvileg most kellett volna megállapodni a brit kiválás feltételeiről, de ez nem sikerült.
A találkozó megnyitását követően a brit miniszterelnök beszélt mintegy 15 percen keresztül,

üdvözölte az előrehaladást, és úgy vélekedett, hogy közel az egyezség.

A bennmaradó tagállamok vezetői közül senki nem szólalt fel. Ezután May nélkül, huszonhetes körben folytatódott az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Az unióban maradó 27 tagország egységét jelentette ki Sabastian Kurz osztrák kancellár az uniós tagországok háromnapos csúcstalálkozóját megnyitó munkavacsorát követően.

Kurz elmondta, a brit miniszterelnökkel folyatatott megbeszélés nem hozott sok újdonságot, de bizakodó a tárgyalásokat illetően, mert Theresa May egyértelműen megerősítette akaratát a megállapodás létrehozása mellett.

- fogalmazott.

Egy brit illetékes szerint a hosszabbítás nem old meg semmit, ettől függetlenül az Egyesült Királyságnak még alá kéne írnia az ír-északír határellenőrzés ügyében kidolgozott vészmegoldást, amelyhez az EU ragaszkodik.

Egy magas rangú, névtelenséget kérő európai uniós tisztségviselő elmondta, hogy az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok vezetői meghallgatták a brit kormányfőt, és

szűkebb körű egyeztetésükön ezután egyetértettek abban, hogy az intenzív tárgyalások ellenére nem elég az eddigi előrehaladás.

Mint közölte, a huszonhetek az egyeztetések folytatására szólítottak fel, azonban egyelőre nem terveznek rendkívüli csúcstalálkozót november közepére, erre csak áttörés esetén fog sor kerülni.
A bennmaradó országok állam- és kormányfői emellett támogatásukról biztosították Michel Barnier uniós főtárgyalót.