Durva magyarellenes provokáció: kiutasítanák a beregszászi magyar konzult az ukránok

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen kárpátaljai magyarok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Ukrajna törvényei viszont egyáltalán nem rendelkeznek a kettős- vagy többes állampolgárságról, így elvileg nem is tiltják azt.
Vágólapra másolva!

Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva Pavlo Klimkin Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá”.

Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter Forrás: Origo

„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik: út a semmibe” - mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közül a választás a magyar kollégák kezében van.

Kiemelte, őszintén szeretne segíteni "a magyar származású ukrán állampolgároknak". Jelezte: tudja, mit kell tenni ennek érdekében, de

mégsem közölt erről semmilyen információt.

„Egyvalamiben nagyon következetesen fogunk eljárni, mégpedig abban, hogy ott (Kárpátalján) több Ukrajna lesz, ugyanott évről évre több Ukrajna lesz, ezt mi feltétlenül el fogjuk érni” - ezzel vélhetően

az újabb erőszakos asszimilációs kísérletekre utalt, amelyek eddig sem működtek.

Pavlo Klimkin korábban újságírókkal közölte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek meg fogja mutatni a beregszászi magyar konzulátuson készült videofelvételt, amely szerinte hiteles.

A felvétel hitelességét szakértők nem erősítették meg, és nem lehet tudni, hogy egyáltalán fogják-e ezt vizsgálni.

„Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak” - mondta fenyegetőzve a külügyi tárcavezető, jelezve, hogy "meglehetősen feszített lesz találkozójának napirendje" magyar kollégájával.

Ukrajna részéről rendkívül durva provokáció lenne, ha kiutasítaná a beregszászi magyar konzult.

A magyar állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson készült állítólagos videofelvételről Olena Hitljanszka, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtószóvivője az Unian ukrán hírügynökség érdeklődésére elmondta: „mi mindig nyíltan beszéltünk ezekről a fenyegető folyamatokról, de az ukrán törvények nem állapítanak meg büntetőjogi felelősséget a kettős állampolgárságért”.

Ezzel arra utalt, hogy

Ukrajna jogszabályai egyáltalán nem rendelkeznek a kettős- vagy többes állampolgárságról, így elvileg nem is tiltják azt.

A prozak.info nevű kárpátaljai hírportál szerint a magyar diplomáciai kirendeltségen készült videót professzionális rejtett kamerával vették fel,

A hírportál úgy véli, Magyarországnak nem fog tetszeni, hogy az ukrán hatalmi szervek ismét nyomásgyakorlásba kezdtek a kárpátaljai magyarokkal szemben, ezért reagálásként a magyar kormány részéről újabb nyilatkozatok és lépések várhatók.