Phenjan leszerelheti a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétakísérleti telepet

KIM Dzsong Un; MUN Dzse In
Phenjan, 2018. szeptember 19. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog a sajtótájékoztatójukon Phenjanban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk második napján. A kétoldalú tárgyalások középpontjában az észak-koreai atomfegyverprogram leállítása és a fegyverszünettel véget ért 1950-53-as koreai háború békemegállapodással történő lezárása szerepel. Dél-koreai elnök legutóbb tizenegy éve látogatott az észak-koreai fővárosba. (MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda/pool)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea beleegyezett abba, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereli a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétakísérleti telepet, amennyiben az Egyesült Államok is teljesíti a szingapúri amerikai-észak-koreai megállapodásban foglaltakat - jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón Phenjanban.
Vágólapra másolva!

A két koreai vezető tárgyalásainak végeztével nyilatkozatot is aláírt erről. Jelenlétükben a két ország védelmi miniszterei átfogó katonai megállapodást írtak alá.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök kezet fog a sajtótájékoztatójukon Phenjanban 2018. szeptember 19-én, a háromnapos csúcstalálkozójuk második napján. Forrás: MTI/EPA/Phenjani sajtóiroda pool/-

A ceremóniát a Pekhvavon állami vendégházban rendezték, ahol a dél-koreai elnököt és kíséretét szállásolták el.

Az eseményről készült felvételeken látható, hogy

a két vezető kézjegyével látja el a nyilatkozatot, majd kezet ráz egymással.

Az idén ez volt már a harmadik találkozójuk.

Az aláírást követő közös sajtótájékoztatón Mun Dzse In bejelentette, hogy Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépések megtételébe egyezett bele,

amennyiben az Egyesült Államok is teljesíti a júniusban született, szingapúri amerikai-észak-koreai megállapodásban foglaltakat.

A legnagyobb észak-koreai atomlétesítményében, a jongbjoni kísérleti reaktorban az urándúsítás mellett atomfegyverek gyártásához szükséges dúsítású plutóniumot is képes termelni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) augusztus végén közölte, hogy

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetemen működő 38North kutatóközpont pedig ugyancsak augusztus végén közölte, hogy műholdfelvételekből ítélve Észak-Korea leállította a Szohe rakétakísérleti telep leszerelését, amely egy hónappal korábban kezdődött.

Két és fél évvel ezelőtt, 2016. február 7-én onnan bocsátottak fel egy - Phenjan állítása szerint - műholddal felszerelt űrhajót. A Nyugat véleménye alapján

Phenjan valójában új ballisztikus interkontinentális rakétával hajtott végre kísérletet.

Mun a Kimmel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a két Korea megállapodott abban, hogy "eltávolítanak minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezetne a félszigeten". A dél-koreai elnök hangoztatta:

Mun szerint megállapodás született egy közös katonai bizottság létrehozásáról is, amelynek feladata lesz felmérni a feszültségcsökkentés lehetőségeit, s fenntartani a kommunikációt az esetlegesen felmerülő válságok feloldása érdekében.

- jelentette ki Kim.

Kim egyben kifejezte azt a szándékát, hogy még az idén szeretne Szöulba látogatni. Amennyiben ez megvalósul, ez lenne az első alkalom 1945 óta, hogy az észak-koreai rezsim vezetője a déli szomszéd fővárosába látogat.

A csúcsot lezáró közös nyilatkozatban a két Korea bejelentette:

tengeri és szárazföldi határaik mentén ütközőzónákat hoznak létre, hogy elejét vegyék a véletlen katonai összetűzéseknek.

A két Korea a nyilatkozatban vállalta a keszongi ipari park újranyitását, illetve a Gyémánt-hegységben lévő idegenforgalmi beruházás folytatását. A keszongi ipari parkot 2004-ben nyitották meg, 124 dél-koreai vállalat több mint 124 ezer embert alkalmazott ott.

A parkot azután zárták be, hogy Észak-Korea 2016-ben föld alatti atomkísérletet hajtott végre, és - mint állította - hordozórakétával műholdat állított Föld körüli pályára.

A nyilatkozat azt is rögzíti:

A csúcstalálkozó alkalmával No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong Mu dél-koreai védelmi miniszter átfogó katonai megállapodást írt alá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek.

A dokumentum szerint a két Korea decemberig 11 őrhelyet számol fel a demilitarizált zónában, s repüléstilalmi övezetet hoznak létre a demarkációs vonal mentén. Azt is rögzítették: erőfeszítéseket tesznek, hogy "a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet a béke és a fejlődés övezetévé" váljon.

Vállalták, hogy

fegyverektől mentessé teszik a határon fekvő, közös ellenőrzés alatt lévő Panmindzsont,

és már október folyamán felszedik az aknákat a településhez közeli biztonsági övezetben, amelyet ezután megnyitnak turisták és megfigyelők előtt.

A védelmi megállapodás rögzíti, hogy felkutatják az 1950-53-as koreai háborúban elesett katonák maradványait. A dokumentum szerint aknamentesítésre és az egyéb robbanószerek eltávolítására van szükség, mielőtt az első ilyen közös vállalkozás kezdetét veheti jövő áprilisban.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében üdvözölte a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, nagyon érdekfeszítőnek nevezte őket.

Hangsúlyozta: Kim beleegyezett abba, hogy engedélyezi az ellenőrzéseket a nukleáris létesítményekben, és nemzetközi szakértők jelenlétében végleg leszerelik a jongbjoni atomlétesítményt és a Szohe rakétatelepet.

- jegyezte meg Trump.

Mun Dzse In szóvivője azt is bejelentette, hogy Mun és Kim csütörtökön a kínai határon fekvő Pektu-hegyre látogat, amely szakrális jelentőséggel bír minden koreai számára.