Már az Európai Parlament elnöke is bírálja a Soros-Sargentini jelentést

ORBÁN Viktor; TAJANI, Antonio
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Strasbourgban, az Európai Parlament épületében 2018. szeptember 11-én
Vágólapra másolva!
Kettős mércét alkalmaztak Magyarországgal szemben, amikor elfogadták az országot elmarasztaló jelentést - ezt mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz néppárti elnöke. Tajani Berlusconi pártjának, a Forza Italiának tagja, ők a Soros-Sargentini jelentés ellen szavaztak.
Vágólapra másolva!

Antonio Tajani még szerdán, közvetlenül a magyarellenes jelentés csalással történt elfogadása után adott egy hosszabb interjút a Radio 24 nevű olasz sajtóorgánumnak.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az Európai Palament első emberének interjúját a legbefolyásosabb brüsszeli liberális lap, a Politico fordította le angol nyelvre és hozta le péntek reggeli szemléjében.

Tajani kijelentette, hogy

Az olasz politikus szerint a szélsőbaloldali holland EP-képviselő, Judith Sargentini tákolmánya - amelyet, ahogy megírtuk, Soros György embereivel készített - politikailag motivált, mint ahogy az arról rendezett szavazás is az volt.

Véleménye alapján

Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan.

Az Európai Parlament elnöke továbbá közölte, hogy a baloldali vezetésű tagállamokat kellene már végre pellengére állítani, külön kiemelve Romániát, Szlovákiát és Máltát.

Ezt követően kifejtette, hogy

Tajani szerint ezen ügyek miatt fel kellene lépni Bukarest, Pozsony és Valletta ellen, de ezt mindig megakadályozza az EP szocialista frakciója, amely

védi a korrupt baloldali kormányokat, mivel szüksége van a képviselőik szavazataira.

A 65 éves Antoni Tajani 2017 januárja óta az Európai Parlament elnöke. Már 1994-től a strasbourgi testület képviselője az Európai Néppárt színeiben (EPP).

Egyébként a Silvio Berlusconi-féle konzervatív, jobboldali és bevándorlásellenes Forza Italia-FI (Hajrá Olaszország) párt tagja.

A Forza Italia valamennyi EP-képviselője kiállt hazánk mellett, és a hazug jelentés elfogadása ellen szavazott.